Skip to content

Stanić: Vlada javašlukom i neradom javne finasije dovela pred kolaps

Najbolji pokazatelj u kakvo ste stanje doveli jednu državu je kamatna stopa po kojoj se ona zadužuje, a posljednje zaduženje Crne Gore od 100 miliona eura je bilo po 9%, stopi koju ne bi platila ni jedna firma ili građanin naše zemlje.

Uz sve to, Vlada Dritana Abazovića je uvela cijeli niz akciza i poreza, novih nameta, od sokova do čokolada, uz povećanu akcizu na gorivo što je dovelo do najveće stope inflacije u Crnoj Gori i poskupljenja skoro svih roba i usluga, a hrana je poskupjela za preko 30%.

I na kraju, sav javašluk i nerad se vidi na brojnim primjerima od minusa avio kompanije u koju je uloženo 40 miliona eura, do pitanja trajekta koji već sada pravi probleme za cijelu Boku, preko odnosa prema Institutu Simo Milošević ili Bolnici Meljine.

Ključni element koji ističu i privrednici i građani i investitori je – ekonomska, fiskalna i politička nestabilnost koja dovodi do toga da se u bankama drže milijarde eura koje se ne investiraju zbog straha od zakonskih promjena koje mogu dovesti do ogromnih minusa.

Konačno, Vlada Dritana Abazovića je povećala broj državnih službenika i zaposlenih u javnim preduzećima za najveći broj od 1990. do danas. Hiljade i hiljade izmišljenih i nepotrebnih radnih mjesta, sa službenicima koji primaju plate veće nego zaposleni u privatnim kompanijama je dovelo do ozbiljnih poremećaja na tržištu rada, a cijeli sistem klizi ka scenariju u kojem se može desiti kolaps javnih finansija.

Mirko Stanić

Član Predsjedništva SDP