Skip to content

Stanić: Zdravka Krivokapića ne zanima previše ovozemaljski život građana

Cijene životnih namirnica tokom ove godine porasle su i do 70 odsto, a goriva oko 20 odsto. Dakle, cijene lete u nebo, građani sve siromašniji, nezaposlenost raste, a Vlada se češlja. Bez reakcije onih što obećaše novu Švajcarsku na Balkanu.

Član Predsjedništva SDP Mirko Stanić za CdM kaže da rast cijena životnih namirnica izgleda nije u fokusu Vlade Zdravka Krivokapića, kojega ne zanima previše ovozemaljski život građana.

“Ne zanima ni njegove koloritne ministre koji su već ušli u zonu nelegalnosti a barataju sa stonima miliona novca građana kao da su im od đeda ostale”, upozorava Stanić.

Napominje da bi, da Vlada brine o standardu najprije našla uzroke povećanja cijena i rješavali bi taj problem.

Stanić podvlači da je glavni uzrok povećanja cijena u Crnoj Gori visoka cijena nafte i derivata koja je ugrađena u skoro svaki proizvod i uslugu, a beznin je trenutni skuplji u Crnoj Gori nego u Austriji, Luksemburgu, Češkoj ili skoro svakoj zemlji regiona.

“Nema volje da se prihvati predlog SDP-a da se smanji akciza na gorivo, jer na svakih 10 eura što građani natoče u rezorvaor, šest eura  uzme vlada Zdravka Krivokapića, a četiri je cijena nafte, zarada pumpe na kojoj se toči, cijena prevoza do Crne Gore, analiza itd.”, naglašava sagovornik CdM-a.

Upozorava Stanić na još jedan problem.

“Dalje, nesposbni resorni ministar Aleksandar Stijović je pustio da cijeli sektor poljoprivrede uđe u najveću krizu u posljednjih par decenija. Proizvode gubitke, smanjuju broj stočnih grla, na njivama propadaju stotine tona lubenica i drugog povrća i voća”, jasan je on.

Poručuje: Zamislite što bi bilo da prioritet broj 1 ove Vlade nije poljoprivreda?!

“Ove godine će doći do smanjenja lokalne proizvodnje na istorijski minimim zbog nedostatka agrobudžeta i podrške stočarima i proizvođačima voća i povrća koji su se sami snalazili za novac za stočnu hranu, sjetvu i druge potrebe. Ali tako je kad se budzet usvaja u junu, a ne u decembru”, konstatuje Stanić.

Prema njegovim riječima, nesposobnost Vlade se vidi i u tome sto su obećali standard Luksemburga, a dijele po tri litra ulja, vrijednog pet eura.

“Preko 10.000 ljudi je ostalo bez posla, nema promjene poreske politike, i dalje imamo najveće opterećenje na plate, poreze i dopinose, ali ta pitanja se ne rješavaju. Umjesto toga, planiraju da prodaju “profitabilna, a neperspektivna” državna preduzeća. Logika vlasti je očigledno rasprodaja resursa i potpuna nebriga za građane i njihove potrebe. Zbog toga će SDP snažno insistirati na svemu onome što su zakonski predlozi u korist svih grđjana Crne Gore”, kazao je Stanić za CdM.