Skip to content

Striković: Ako ne umijemo da organizujemo da žene budu pozvane, što umijemo da uradimo u životu

Na Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje pričalo se o tome kako u državi nije razvijen skrining raka dojke na nivou razvijenih zemalja. Problematizovalo se što pregledima nije obuhvaćen veliki broj pacijenata i da je teret na plećima pojedinih ljekara, a ne sistema.

Poslanik Adnan Striković (SDP) je kazao da imamo loš zdravstveni sistem. Dobar, moderan sistem, prema njegovim riječima, ima vrlo ozbiljan skrining program. Rekao je da kasnimo 45 godina. Naveo je da je, recimo, u Velikoj Britaniji organizovan skrining raka dojke prije 45 godina. Ako, kako je dodao, pogledamo kakav je stepen obolijevanja u toj državi, a kakav kod nas, sve će biti jasno.

Da li je skrining ako je obuhvat 40 odsto – nije… Ako ne umijemo da organizujemo da žene budu pozvane, šta umijemo da uradimo u životu. Bačen je novac. Procenat obolijevanja od te bolesti neće biti manji, ne znači ništa državi, javnom zdravlju. Ministre, ako hoćete da kupite još dva digitalna mamografa i da tako nastavite skrining, nemojte, neće dati efekta dok svaka bolnica ne bude imala to, dok ne budemo imali dovoljno stručnog kadra – rekao je on.

Ministar zdravlja Dragoljub Šćekić mu je tokom diskusije odgovorio da to nijesu bačene pare, sa neke tačke moraju da krenu i da je to kontinuirani proces.

Striković je prokomentarisao i vakcinaciju djevojčica protiv HPV virusa, te je rekao da je planirano da se vakciniše njih 1.700, da je to za njih samo dobro, ali da za javno zdravlje, u smislu smanjenja incidence raka grlića materice, nikakvog efekta nema.

Nula. To je suština skrininga – obuhvat. Ako treba da vakcinišemo djevojčice od 9 do 14 godina, njih je desetine hiljada. Efekat po javno zdravlje je nula, pojedinačni efekti su tu, to ne sporim – rekao je on.

Direktorica Instituta za onkologiju KCCG Sanja Lekić kazala je da efekat skrininga nije smanjenje incidence nego smanjenje mortaliteta. Rekla je da je poenta da se kancer otkrije u ranoj fazi i da se izliječi.

Ako mislite da će ovakav skrining dovesti do smanjenja mortaliteta i smanjenja incidence u bilo kom periodu, znam da neće. Pokazaće se ko je u pravu. Ne sprovodimo ga organizovano, sistemski, kako bi trebalo. Ako nema obuhvata, džaba sve – odgovorio je Striković.

izvor: POBJEDA