Skip to content

Striković: Inicijativa za kontrolno saslušanje rukovodstava energetskih kompanija zbog desetina miliona eura gubitaka

Poslanik Socijaldemokratske partije, Adnan Striković uputio je inicijativu za kontrolno saslušanje predsjednika borda direktora EPCG, izvršnog direktora EPCG, predsjednika borda direktora Rudnika Uglja Pljevlja, izvršnog direktora Rudnika Uglja Pljevlja, predsjednika borda direktora CEDIS i izvršnog direktora CEDIS, povodom poslovanja tih kompanija i finansijskih gubitaka u 2022. godini.

Od dolaska nove uprave u crnogorske elektroenergetske kompanije njihovo poslovanje je konstantno na ivici zakonitosti, a šteta koju svojim svjesnim aktivnostima ili elementarnim neznanjem pričinjavaju se već sada može mjeriti desetinama miliona eura.

Da podsjetimo, još je Vlada Zdravka Krivokapića dala saglasnost na odluku kojom je EPCG pokrila finansijski gubitak CEDIS-a u iznosu od 10.9 miliona eura, čime su prekršene brojne procedure i zakonske odredbe, a postalo je i očigledno da je ova kompanija, koja je bila među najprofitabilnijim u Crnoj Gori, ostvarila ogroman finansijski minus u poslovanju.

Svjesno uništavanje energetskih kompanija je nastavljeno i kroz hiljade zaposlenih partijskih aktivista, koji su bez bilo kakve potrebe dobili radna mjesta samo zato što su bili članovi, simpatizeri i glasači partija “većine od 30 avgusta”.

Kulminaciju štetnog poslovanja koje je dovelo na ivicu bankrota kompanije koje su ostvarile preko 100 miliona eura profita u periodu prije dolaska “apostola” na vlast, vidimo kroz prodaju električne energije iz akumulacija po višestruko nižim cijenama od one po kojoj smo je kasnije kupovali. Razlika datog novca za uvoz i izvoz struje do 1.septembra je negativna čak  58.141.919 eura, a o kakvom “domaćinskom” poslovanju se radi jasno govori činjenica da je količina prodate i kupljene struje skoro identična – 907.270 MWh prodate, a 991.374 MWh kupljene.

Slična situacija je i sa prodajom uglja iz pljevaljskog Rudnika uglja gdje je cijena po toni samo 28.8 eura, dok se građanima Pljevalja prodaje po 87 eura, a građanima Crne Gore po čak 105 eura po toni. Ukoliko je na današnji dan cijena uglja na evropskim berzama preko 300 eura po toni, jasno je o koliko štetnom poslu se radi i da će u svim ovim slučajevima morati reagovati i drugi nadležni državni organi.

Izvjesno je pričinjena milionska šteta državnom budžetu po osnovu dividende koja bi se prihodovala kao većinski akcionar.

Kako se radi o državnom energetskom sistemu koji servisira potrebe preko 410.000 korisnika u Crnoj Gori, nužno je utvrditi zbog čega se desio ovakav finansijski i poslovni sunovrat,  te je stoga nužno saslušanje predsjednika bordova direktora i izvršnih direktora kompanija.

dr Adnan Striković

Poslanik SDP u Skupštini Crne Gore