Skip to content

Striković: Osovina Abazović-SNP snose odgovornost što je država zaglavljena na evropskom putu

Vlada koja je prije više od tri mjeseca formirana sa apsolutnim prioritetom da postigne rezultate na putu ka EU priredila nam je, zahvaljujući premijeru i većini u Vladi,  totalni fijasko svjesno zatvarajući, nadamo se samo privremeno, prostor koji se iznenada pojavio pred Crnom Gorom da u brzoj proceduri postane članica EU.

Ključni zadaci koji su se morali ostvariti do 31. jula – izbor VDT, Sudskog savjeta i Ustavnog suda, nijesu realizovani, što je najbolja i najupečatljivija slika potpunog sunovrata Vladine „evropske“ politike. U nekim od ovih postupaka imali smo otvorenu opstrukciju partije predsjednika Vlade koja je spriječila izbor sudija Ustavnog suda tako što njen predstavnik nije glasao ni za jednog od predloženih 18 kandidata. Osovina Abazović-SNP, čiji predstavnici vode Vladu i Skupštinu, i koji čine većinu u Vladi, snose potpunu odgovornost što je država ponovo, nakon djelovanja prethodne antievropske Vlade, zaglavljena na evropskom putu. Čak je njihova odgovornost veća od apostolske Vlade, jer je Crna Gora u ovih 3 mjeseca dobila veliku šansu za brzi EU put. O tome svjedoče brojni pozivi najviših EU zvaničnika da se posvetimo reformskoj agendi umjesto štetnih tema koje dijele društvo. Ali sve to, čak i EU podrška kroz po prvi put zasijedanje Savjeta za stabilizaciju i dolazak visokog predstavnika Borelja, nije bilo dovoljno za osovinu Abazović-SNP da se posvete interesima svoje države a da batale tuđe i antievropske destruktivne agende, čiji je jedini cilj da destabilizuju Crnu Goru za potrebe zvaničnih Beograda i Moskve.

Kada svemu tome dodamo mnoge druge antievropske poteze, kao što je usvajanje nezakonitih odluka i podzakonksih akata (npr. kršenje Zakona o unutrašnjim poslovima), uredbi kojima se prekidaju mandati državnim službenicima, skandalozna imenovanja od kojih je na zgražavanje cijele javnosti u vrh ANB postavljeno lice povratnik u dvostrukom pokušaju ubistva, vrijeđanje civilnih aktivista i prijetnje zabranom rada medija, najavljeno kršenje sankcija Rusiji kroz neke poslovne aranžmane, onda su svakome jasni „evropski“ bilansi ove Vlade.

Naravno, tzv Temeljni ugovor, Otvoreni Balkan i popis, kao dio Vučićeve agende za destabilizaciju Crne Gore su sve vrijeme bili noseći stubovi osovine Abazović-SNP, čijim nametanjem kao ključnih tema u javnom prostoru je namjerno stvarana društveno polarizujuća klima kao idealan ambijent za destrukcije evropske agende. Vučićev cilj da zaustavi brzu traku Crne Gore ka EU je ostvaren ali samo privremeno, jer će nakon skorih vanrednih izbora Crna Gora dobiti evropsku multietničku Vladu, ali lišenu bilo koje od Vučićevih izbornih kolona.

dr Adnan Striković

Poslanik SDP u Skupštini Crne Gore