Skip to content

Striković: Zadržati nultu stopu PDV-a na osnovne životne namirnice u 2023. godini

Socijaldemokratska partije predala je u skupštinsku proceduru Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PDV kojim se traži zadržavanje nulte stope PDV na osnovne životne namirnice za narednu 2023 godinu, kazao je za CdM Adnan Striković, poslanik SDP-a.

Kako je naglasio, izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost koje su izglasane tokom ove godine, predviđeno je da se stope PDV-a na brašno, ulje i hljeb snize na nula odsto, kao i na so sa 21 odsto na sedam odsto sa ograničenim rokom važenja do 31. decembra 2022. godine.

“Socijaldemokratska partija Crne Gore traži da se rok važenja ove mjere produži na još godinu, zbog zaštite životnog standarda građana koji je u velikoj mjeri narušen usljed visoke stope inflacije”, naveo je Striković.

On je dodao da u SDP-u smatraju da je nužno ograničavanje rasta cijena tih namirnica, kako bi unaprijedili barem donekle životni standard i kupovnu moć građana, te očuvanja likvidnosti poreskih obveznika čija je djelatnost vezana za ove proizvode, smatramo hitnim da se jedna ovakva mjera produži.

“Upravo iz navedenih razloga, a vođeni isključivo interesima naših građana, Socijaldemokratska partija je predložila izmjene Zakona o PDV-u”, zaključio je Striković u izjavi za CdM.

izvor: CDM