Skip to content

Upućen prigovor Savjetu za građansku kontrolu rada policije

Socijaldemokratska partije uputila je Savjetu za građansku kontrolu rada policije prijavu zbog nanošenja tjelesne povrede počasnom predsjedniku SDP i bivšem predsjedniku Skupštine i Parlamentarne Skupštine OEBS-a Ranku Krivokapiću, tokom protesta na Cetinju 5.septembra 2021.godine.

U prijavi se navodi da se Ranko Krivokapić, 05. septembra 2021.g. poslije 06:00h,  nalazio sa manjom grupom protestanata na Trgu Kralja Nikole na Cetinju, a da je u tom periodu, na istom mjestu, desetak protestanata sjedelo je na stolicama iz obližnjeg kafića na udaljenosti preko 15m od prvog kordona policije koji je brojao preko 40 pripadnika policije.

U jednom trenutku, u sredini kordona pojavio se policajac koji je u ruci držao najmanji megafon koji je Krivokapić do tada vidio, iako je bio učesnik na desetine protesta u Crnoj Gori i Srbiji. Očigledno je da se radilo o komandiru kordona koji je stajao na Trgu Kralja Nikole. Podigao je i nešto rekao u taj mini megafon iz kojeg se ništa nije čulo. Odmah po tom činu, taj policajac izvukao je osigurač iz šok bombe, i istom gađao Krivokapića kojom prilikom je zadobio lakše tjelesne povrede u prijedjelu desne i lijeve noge, navodi se u prijavi.

U prijavi se navodi da je jasno propisano da se ta eksplozivna sredstva bacaju na zemlju, a ne na glavu i tijelo pojedinca.

„Nemamo dilemu da je pomenuti policajac prepoznao bivšeg predsjednika Skupštine Crne Gore i da je njegova namjera bila usmjerena da ga trajno onesposobi. Poznato je da takvom upotrebom šok bombe prema glavi mete, mogu nastupiti i smrtne posijedice“.

SDP zaključuje da se u skladu sa svim prethodno navedenim, poziva Savjet da utvrdi identitet komandira koji je u tom vremenskom periodu rukovodio policijskom povrjeđivanju počasnog predsjednika SDP-a,  prekoračenju ovlašćenja i upotrebi prekomjerne sile.  U suprotnom, to će se smatrati aktom terora vlasti prema svom decenijskom političkom protivniku, odnosno aktu koji je bio politički motivisan.

Socijaldemokratska partija Crne Gore