Skip to content

Vujović: Abazović – advokat SPC umjesto zastupnik svih građana

Samo potpuno neznavena ili krajnje zlonamjerna osoba može da ne razumije suštinu ogorčenosti velikog broja građana Crne Gore, a posebno Cetinja, zbog svega što se dešava vezano za trodecenijsku ulogu i status SPC, čega je najavljeno ustoličenje samo kap u prepunoj čaši, ocijenio je generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović.

“Jedna od takvih osoba je Dritan Abazović, koji svojim ponašanjem od kada ga je zapalo da bude vlast, pokazuje da ne razumije niti osjeća neke od suštinskih problema današnje Crne Gore koje treba demokratski i pravedno rješavati. Reklo bi se, čovjek koji nema nikakvu emociju i odnos prema državi koja nije nastala juče, već ima svoje milenijumsko slobodarsko trajanje. Logično za nekoga koji nedavno izjavi,vjerovali ili ne, kako ga ne zanima istorija”, smatra on.

Prema njegovim riječima Abazović, skupa sa svojim medijskim i drugim učiteljima, sve ovo vrijeme kreira jedan podmukao narativ koji se uprošćeno sažima u sljedećem: Svi oni koji se protive njegovom koalicionom povampirenom velikosrpskom nacionalizmu (koji ponovo postaje regionalni i evropski problem)i njegovom ataku na vrijednosti građanske Crne Gore, a posebno na nacionalne Crnogorce, su „lelekači, udbaši, milogorci, antisrbi, ustaše, crnogorski nacionalisti ili pokrovitelji kriminala i korupcije…“.

“Ili kako to saopšti ANB „progresivnog i građanski“ nastrojenog Vukšića“ nasilni ekstremisti“. I pri tome, potpuno nesvjestan koliko takvim pristupom potpune neosjetljivosti na prava ogromnog broja građana, dodatno razdire ionako podijeljeno društvo za čije se „pomirenje“ navodno zalaže”, smatra Vujović.

Zato su, dodaje on, prošlogodišnje litije, kojima su se čuvale svetinje od nas samih tj.države Crne Gore bile veličanstvene, dok su protesti gradjana koji se 30 godina nemaju đe pomoliti, jer su vjerski objekti koje su gradili njihovi preci u vlasništvu crkve druge države, lelekači i ekstremisti.

“U Dritanovom konceptu državotvorni Crnogorci su građani drugog reda u svojoj državi, njima prava ne trebaju, oni se mogu negirati, vrijeđati,nazivati nepostojećima i svakakvim imenima od strane Dritanovih koalicinih partnera ili recimo njegovog fana, malog fašiste, Stanivukovića. Sve to bez prava na odbranu, uz obavezno medijsko i Dritanovo izrugivanje,ogađivanje i valjanje u blato svakoga ko digne glas na temu nacionalnih, vjerskih i drugih prava ogromnog broja građana ove zemlje”, kaže Vujović.

Tako je to, ističe on, kad Crnu Goru hoćete da mijenjate sa najmračnijim balkanskim klerofašizmom, koji ovih dana priziva da se na Cetinju ponovi Srebrenica.

“Zato danas Abazović, čak uprkos stavovima sopstvene partije, i dalje istrajava da umjesto o svim građanima brine samo o interesima jedne vjerske zajednice, odnosno SPC. Zato i obmanjuje da država ne može da „arbitrira“ oko mjesta ustoličenja mitrpolita SPC, ignorišući čl.46 Ustava Crne Gore koji jasno govori o toj mogućnosti. Zašto Abazović sve ovo radi – pokazaće vrijeme”, zaključio je Vujović.