Skip to content

Vujović: Abazović rekorder u disciplini laži, obmana i spinovanja

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović je u lažima i obmanama prevazišao sve balkanske konkurente, pa i sebe samog, tvrdi i u razgovoru za CdM Ivan Vujović, generalni sekretar Socijaldemokratske partije.

Vujović navodi da je poznato da je Balkan prostor u kome tradicionalno imamo deficit političke i demokratske kulture, te da sljedstveno tome često imamo političare, pa i državnike, koji umjesto prosvjećivanja građana iste obmanjuju, manipulišu njima i govore im neistine.

Ipak, tvrdi, kada neko bude pisao političku hroniku ovog vremena, teško da će imati dilemu ko je apsolutni rekorder u disciplini obmana, laži, bljutavih i prizemnih spinovanja.

“Dritan Abazović prevazišao je sve balkanske konkurente. Ovih dana je povodom analize izvještaja Evropske komisije o Crnoj Gori prevazišao čak i samog sebe, što priznaćemo nije nimalo lako”, napominje on.

Prva laž

Vujović ističe da je Abazović čovjek koji je doveo do toga da imamo najgori evropski Izvještaj pokušava da kaže da je sve sjajno i da nema razloga za brigu.

“Znamo da mu je Vučić gazda i da tancuje po njegovim notama – logično je jer treba opravdati preuzete obaveze i beogradske biznis aranžmane. Ali da mu je toliki uzor i da mu se baš toliko divi kopirajući primitivni SNS politički marketing, prikazivanja crnog bijelim i obratno, uz neizostavnu galamu i grananje rukama kao svoj lični pečat, saznajemo sve više iz dana u dan. Ključna rečenica u Izvještaju koja oslikava zašto je najgori od svih do sada glasi: „Vlade su propustile da pokažu u praksi angažman kada je u pitanju EU reformska agenda”. Ova rečenica daje krovnu dijagnozu obje Abazovićeve Vlade i, ko umije da čita, šalje poruku da Vlade nijesu imale političku volju da se bave EU agendom. Ili prevedeno, takve Vlade su bile antievropske”, kaže Vujović.

Druga laž

Druga Aabzovićeva obmana, podvlači on, tiče se tumačenja efekata ugovora sa Crkvom Srbije na političke prilike i tenzije koje su stvorene i produbljene forsiranjem ove teme.

“Izvještaj EK jasno kaže – citat: „Ugovor sa SPC imao je uticaj na političku atmosferu i podigao dodatne tenzije“


Abazović tvrdi suprotno od EK i ne vidi političke tenzije u Crnoj Gori nakon što je, krijući i ponašajući se kao đakon SPC a ne kao premijer jedne suverene zemlje, potpisao antiustavni i antizakoniti ugovor, uprkos pozivima ukupne demokratske javnosti da to ne čini na taj način. Za njega je stanje potpune političke i institucionalne blokade kojoj je personalno on kumovao, dnevnog bezakonja i rušenja elementarnih demokratskih principa, kao i činjenica da je Vlada pala, a da on kao tehnički premijer nastavlja da ostvaruje svoje dječačke snove razvaljujući sve uzuse pristojnog ponašanja nekoga ko je izgubio legitimitet, sasvim normalna i prirodna stvar. Eto, možda bi rekao Abazović, niko još nije stradao na ulici pa tenzija nema i sve je u crnogorskoj politici i društvu na svom mjestu”, naglašava sagovornik CdM-a.

U prilog ovome, dodaje – podsjećanje na ključnu depešu iz Brisela koja je dostavljena Vladi tokom Abazovićevog divljanja sa Temeljnim ugovorom, odnosno uoči njegovog usvajanja i potpisivanja. U toj depeši, pored niza upozorenja Vladi da je na pogrešnom putu, stoji kao posebno upečatljiva rečenica tj. pitanje: “Zašto se u istorijskom momentu za EU proces fokus stavlja na „Temeljni ugovor“ i time dovodi u pitanje istorijska šansa za ubrzanje EU puta“

“Ovo Abazovića nijesu pitali ministri iz SDP-a Konjević i Krivokapć već neke važne briselske adrese koje su u tom trenutku još vjerovale da Abazovića zanima EU put Crne Gore. Danas, ako je nešto dobro iz svega ovoga više nemaju zabluda po pitanju ko je Abazović i kome služi. Kao što isto znaju i američki partneri što su mu i poručili u Vašingtonu, nakon čega je imao „visoke“ susrete na nivou čuvene Ilone iz 2006. godine”, podvlači Vujović.

Treća laž

Prema Vujovićevim riječima, Abazović kaže da nije on kriv zbog toga što nijesmo deblokirali pravosuđe i ispunili privremena mjerila za 23. i 24. poglavlje. Kriva je, kaže, Skupština. Koliki stepen bezobrazluka i političkog nemorala.

“Svi se sjećamo da mu je glavni argument zbog čega, po svaku cijenu, mora da se potpiše tzv. Temeljni ugovor baš to da se privole njegovi partneri iz DF da obezbijede kvalifikovanu većinu. Naravno, radilo se i tada o obmani jer se do potrebnih većina moglo doći i bez DF-a ali ono što je važnije je da ta Abazovićeva laž nije trajala ni mjesec dana. On je potpisao onakav ugovor, dok je DF glasao protiv svih imenovanja. Uzgred, protiv kandidata za Ustavni sud glasala je i njegova partija i time blokirala njegov izbor onda kada je to Crnoj Gori bilo najviše potrebno. Koliki je Abazović licemjer i prevarant najbolje govori i to da je jednom od kandidata veče pred glasanje na Ustavnom odboru čvrsto obećao da on i URA garantovano stoje uz njega. Kako stoje pokazala je sjutradan 18 puta uzdržana Suada Zoronjić”, navodi on u razgovoru za CdM.

Vujović napominje kako se Abazović pravi neznaven i nevinašce i kaže kriva je Skupština za blokadu EU puta a ne on, iako je u ekspozeu kada je biran za premijera, 28. aprila ove godine rekao da će prvi normativni prioritet njegove Vlade biti – citat: “Dogovor o izboru nosilaca najviših pravosudnih funkcija (Vrhovnog državnog tužioca, članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, sudija Ustavnog suda) u skladu sa Ustavom”.

Istom prilikom je rekao i da će prvi politički prioritet njegove Vlade biti – citat: “ispunjavanje privremenih mjerila, sa ciljem dobijanja završnih mjerila za poglavlja 23 i 24;, što je prevedeno opet obezbjeđivanje kvalifikovane većine u Skupštini”.

“Tada je govorio o prioritetima njegove VLADE, danas prebacuje odgovornost drugima. Kad je lagao – juče ili kada je podnosio ekspoze to je čak više i irelevantno a teško da i on sam sebe može ispratiti s obzirom na količinu obmana koju izbaci na dnevnoj bazi. Na kraju, Abazovića iz političkog blata u koje je sam sebe gurnuo radi ispunjavanja tuđih politika i interesa više niko izvući ne može. Takav više nije potreban ni onima za koje je sve ovo činio”, smatra Vujović.

Razvlašćivanje

Prema njegovim riječima, šteta koju je učinio evropskoj Crnoj Gori biće samo privremena.

Razvlašćivanje na skorim izborima DF-a i GP URA, kao dvije Vučićeve političke kolone, biće prilika za okupljanje svih onih snaga koje mogu politički i nešto drugačije da misle, ali čiji daljinski upravljač nije u Beogradu”, zaključuje Vujović.

Izvor : CDM