Skip to content

Vujović: Ako u timu imate advokata SPC, komentar je suvišan, Abazović čitav proces vodi kao đakon, a ne kao premijer

Ekspertski tim koji će analizirati ustavnost i zakonitost Temeljnog ugovora sa Crkvom Srbije imaće šest članova.

Prema nezvaničnim saznanjima Antene M članovi ekspertskog tima za provjeru tzv Temeljnog ugovora sa SPC su: Aneta Spajić, Velibor Marković, Andrej Bracanović, Bojan Božović, Ana Stanović- Mugoša, i Tea Gorjanc-Prelević.

Ovaj tim trebalo bi u narednim danima da analizira ustavnost i zakonitost temeljnog ugovora prije njegovog potpisivanja sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Generalni sekretar SDP-a  Ivan Vujović komentarisao je za Antenu M sastav ekspertskog tima.

“Vidjeli smo predstavnike sa jedne strane Univerziteta, renomiranih NVO i udruženja pravnika, a sa druge strane vidjeli smo da je Abazović predložio advokata SPC, državnog sekretara Vlade, političku personu koju je izabrala partija koja podržava ovakav ugovor. Od starta, Abazović čitav proces vodi kao đakon SPC, a ne kao premijer koji treba da štiti interese građana Crne Gore i države. Tako da me čudi što nije predložio Velibora Džomića advokata SPC, moguće da je problem u tome što je Džomić sad u Beogradu, pa je izabrao nekog od njegovih asistenata. Ovo je jedan posao koji bi mogao biti ozbiljan ali plašim se zbog neobjektivnosti i pristrasnosti Abazovića, da će se ovo pretvoriti u suprotnost, da ne kažem farsu”.

Vujović ističe da čitav proces od početka nije ni stručan, ni nepristrasan, ni profesionalan, niti, kako kaže,  štiti državne interese već stiti interese SPC.

“Vidjeli smo da iz upita CGO u Vladi nemaju nijednu verziju teksta. Znamo da se za pola sata čitav tekst spremio i jasna je namjera da ovde nije riječ o ozbiljnom odnosu prema ovom pitanju, već je riječ o tome da se pošto-poto ispune želje SPC, a na štetu države Crne Gore”.

Vujović naglašava da nema prevelika očekivanja od ekspertskog tima.

“Ne očekujem puno, s obzirom na predloge ljudi koji ni po jednom kriterijumu ne mogu biti objektivni. Ako u timu imate advokata SPC koji treba da tumači ugovor, tu je svaki dalji komentar izlišan. Vrijeme koje je dato će proći i veoma brzo ćemo znati na čemu smo”, zaključio je Vujović.