Skip to content

Vujović: DF i URA dvije kolone istog Vučićevog stroja

Polaganje spomen ploče u Morinju od strane ministara Konjevića i Krivokapića, kao sjećanje na jedno zlo vrijeme i ratne zločine koji su i sudski utvrđeni, civilizacijski je i etički čin pa stoga ne čudi što je, baš zbog toga, predmet primitivnih napada od strane velikosrpskih nacionalista kao što je Jovan Vučurović iz DF.

Ovi tribuni velikosrpstva – ti promoteri najnazadnije velikodržavne ideologije, oni koji su u ime te zle politike i sve ratove koje su započeli izgubili, nastavljaju da u trećoj deceniji 21. vijeka nariču primitivnu šešeljevsku retoriku. Nije ni čudo, jer osim što su ostali zarobljeni u mračnim 90-im godinama, oni su uz to i obične političke sluge nekadašnjeg Šešeljevog sluge, Aleksandra Vučića.

I baš ta anticivilizacijska politika slavljenja ratnih zločina i genocida, čiji je promoter Vučurović i njegov DF, nam se od jednog dijela tzv. građanske javnosti predstavlja i dalje kao legitimna alternativa pod kojom, valjda, treba da idemo u osvajanje demokratskih prava i sloboda.

Upravo ti i takvi su danas mnogo odgovorniji od DF i njihovih poznatih nacionalšovinističkih stavova kojih se grozi cijeli civilizovani svijet, jer su im baš oni dali oreol i legitimitet nosioca demokratskih promjena, pod čijom komandnom palicom je i ostvareno ono famozno 30 – avgustovsko „osvježenje“.

Za reinkarnaciju retorike i politike koja je dovela do najvećih zločina nakon 2. svjetskog rata, više od 100 hiljada stradalih, miliona raseljenih i pretvaranja jedne zemlje u prah i pepeo, izvolimo zahvaliti, ne Vučuroviću i sličnima, već Abazoviću i njegovim političkim i medijskim mentorima, koji u njima takvima vide strateške partnere kojima su nedavno namjeravali dati pola Vlade i Crnu Goru na tacni. Jer da nije URE i Abazovića ova ekstremistička DF družina bi bila duboka politička margina čiju velikosrpsku huškačku retoriku niko ne bi ni primjećivao.

Svakome je danas jasno da su, jedni i drugi, odnosno DF i URA, samo dvije kolone istog Vučićevog stroja, sa podijeljenim ulogama a istim ciljem. Taj cilj je razvaljivanje Crne Gore po svim njenim vitalnim egzistencijalnim linijama kako bi, umjesto članice EU, postala provincija srpskog sveta u kojoj bi ovakva Vučurovićeva retorika bila posve normalna i uobičajena stvar.

Ivan Vujović

Generalni sekretar SDP