Skip to content

Vujović: Dijaspora koja podržava građansku Crnu Goru je prijetnja za srpski svet

Vlada i crkva Srbije rade na asimilaciji Crnogoraca, a uporedo sa tim kroz regulative o prebivalištu i državljanstvu iz državnog tkiva Crne Gore žele da „očiste“ značajan broj pripadnika manjinskih naroda, ocijenio je u izjavi za Pobjedu generalni sekretar Socijaldemokratske partije Ivan Vujović.

On je komentarisao plan jednog od lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića, koji je za beogradske medije izjavio da će korišćenjem podataka koji se dobiju predstojećim popisom stanovništva srediti birački spisak. Planove zvaničnog Beograda, kako je Pobjeda pisala, otkrio je i srpski istoričar i jedan od ideologa velikosrpskog projekta „srpski svet“ Aleksandar Raković koji je za TV Pink kazao kako očekuju da na predstojećem popisu Srbi budu relativna većina sa 40 odsto.

Vlast koja je došla na talasima velikosrpskog nacionalizma, pojasnio je Vujović, kao ključni cilj ima promjenu građanskog identiteta Crne Gore i njeno pretvaranje u jednu od provincija „srpskog sveta“.

“U interpretaciji velikosrpske politike građani druge vjere su „lažni ljudi“, pa su razna sredstva dozvoljena da se oni ekskomuniciraju iz političkog i društvenog života. S druge strane, Crnogorci su „izmišljeni, nepostojeći“ ili proizvod „inženjeringa“, pa su sve te velikosrpske tlapnje oko popisa i sličnih tema jasno usmjerene na obesmišljavanje i uništenje građanske Crne Gore, a time i Crne Gore kao države”, istakao je generalni sekretar SDP-a.