Skip to content

Vujović: Dogovor o izborima otvara put za kompletiranje Ustavnog suda

Skraćenje mandata Skupštini koje može odmah da inicira Vlada u tehničkom mandatu, odnosno g-din Abazović, značilo  bi i dogovor oko datuma vanrednih parlamentarnih izbora, a što bi sve bio jedan dobar podsticaj i za proces izbora sudija Ustavnog suda.

Ova dva procesa treba posmatrati kao jedan svojevrsni paket aranžman u okviru kojega je neophodno uspostaviti elementarno povjerenje, čije bi finale bilo kompletiranje institucije Ustavnog suda i održavanje izbora čiji bi rezultati bili efektivno institucionalno zaštićeni.

U tom scenariju vjerujem da bi se lako dogovorilo i uklapanje termina predsjedničkih izbora na najracionalniji način.

Dakle, jasan je red poteza koji se mora uraditi ako se želi ozbiljno i cjelovito pristupiti rješavanju krize i izlasku iz političko-institucionalnog ćorsokaka u koji nas je uvukla neodgovorna politika parlamentarne većine. Taj red poteza je logičan metodološki pristup za svakoga ko, bez obzira na političke razlike, želi stabilizaciju prilika u državi i početak konsolidacije institucija i vraćanja političkog sistema u normalu.

Sve drugo bi značilo dalje mrcvarenje i uvlačenje zemlje u još dublji unutrašnji političko-pravni haos i dalju degradaciju i kompromitaciju države na međunarodnom planu.

Ivan Vujović

Generalni sekretar SDP