Skip to content

Vujović: EU partneri potvrdili gaženje Ustava, vanredni izbori jedino rješenje

Nakon jasnog stava Venecijanske komisije da neustavne izmjene Zakona o predsjedniku Crne Gore treba odbaciti očekujemo da se paralamentarna većina vrati ustavnom i demokratskom rješavanju krize koje je jedino moguće organizovanjem hitnih vanrednih parlamentarnih izbora.

Gaženje Ustava i ruganje sa demokratskim procedurama ne može voditi bilo kakvom održivom i stabilnom rješenju i to su akterima pokušaja ustavnog puča jasno stavili do znanja i Venecijanska i Evropska komisija.

Sada, nakon što je Crna Gora bespotrebno izgubila dragocjeno vrijeme da se spozna očigledna stvar, očekujemo da nećemo ići u dalje eksperimente i eventualno nove neustavne pokušaje, već brzim izborima, kako to čini sav demokratski svijet, riješiti krizu.

Demokratski front će, vjerujemo, imati priliku veoma brzo da ispuni ono što je najavio, a to je da zatraži vanredne parlamentarne izbore odmah nakon što neustavni zakon bude finalno odbačen.

Dogovor o održavanju izbora će sasvim sigurno otvoriti prostor i za rješavanje pitanja izbora sudija Ustavnog suda, koji postupak je parlamentarna većina, jednako kao i onaj vezan za izmjene Zakona o predsjedniku, vodila u neskladu sa Ustavom, dobrom demokratskom  praksom i na kraju dobrom namjerom da pravovremeno dođemo do funkcionalnog i cjelovitog Ustavnog suda.

Ivan Vujović

Generalni sekretar SDP