Skip to content

Vujović: Jasne poruke iz Njemačke o regionalnoj saradnji i evropskim prioritetima

Najava njemačkog kancelara Šolca o “oživljavanju” Berlinskog procesa i održavanju konferencije u septembru u Berlinu definitivno potkopava Vučićeve planove da fingiranjem regionalne saradnje kroz “Otvoreni Balkan” pobjegne od evropskih obaveza i zamagli EU perspektivu regiona.

Jasan stav Evropske komiije, iskazan kroz izjavu portparolke EK Ane Pisonero, kao i jučerašnji zaključci sa Samita Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi potvrđuju da je Berlinski proces ključni format regionalne saradnje, budući da u njemu učestvuje sve zemlje regiona te da isti može da računa na izdašnu finansijsku podršku EU.

Ključne zemlje EU i EU kao cjelina sigurno neće dozvoliti da se pod krinkom zavodljive priče o regionalnoj saradnji, koju protežiraju pojedine balkanske autokrate, potkopaju evropski napori da se region, u prvom redu, demokratizuje i prihvati bazične EU i civilizacijske vrijednosti, i na toj osnovi ekonomski snažno razvija i međusobno povezuje.

Aleksandar Vučić, stoga, nema potrebu da uz radikalsku pozu i vokabular bilo koga “velikodušno” poziva da pristupi navodno Otvorenom Balkanu, već bi mu bilo mnogo korisnije da pozove samog sebe i izjasni se da li želi u EU ili ostaje u Putinovom naručju. Neće mu proći sjedjenje na više stolica niti Otvoreni Balkan koji je trebalo da mu posluži kao smokvin list za tu političku gimnastiku. To mu je uostalom juče jasno poručio i kancelar Šolc.

Crna Gora ne treba da ima bilo kakvu ulogu u ovom igrokazu i tipično balkanskom foliranju. Crna Gora mora da uradi sve što je do nje same da iskoristi evropski prostor koji se otvorio, ispuni ključne i poznate reformske zadatke i time učini krupne korake ka EU. Pomažući sebi i radeći na sebi, Crna Gora će najviše doprinijeti i demokratskoj i evropskoj perspektivi regiona u cjelini.

Ivan Vujović

Generalni sekretar SDP