Skip to content

Vujović: Joanikije II – advokat četništva iza koga ostaše zločini i genocid

Srpska pravoslavna crkva (SPC), na progonu komunizma koga nema, sprovodi zločinačko četništvo koga ima, kazao je generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović.

On je ovo poručio reagujući na izjavu mitropolita SPC Joanikija koji se tokom službe u Cetinjskom manastiru osvrnuo na nekadašnjeg mitropolita Joanikija Lipovca.

– Joanikije II slavi Joanikija I. Joanikije I – saradnik fašizma u 2. svjetskom ratu. Joanikije II – advokat četništva iza koga ostaše zločini i genocid. Sličan se sličnom raduje. SPC, na progonu komunizma koga nema, sprovodi zločinačko četništvo koga ima. I kojem se divi, kao Mićović Rakoviću – naveo je Vuović na Tviteru.

Joanikije je danas Lipovca predstavio kao „sveštenomučenika“ koji je komunistima „bio kriv“ jer je branio svoju vjeru.

– Nadamo se da to vrijeme prolazi. I čini mi se da su ova savremena iskušenja zapravo poslednji trzaji te komunističke aždaje, koja je opaka. I kada umire, ona opet pokazuje svoju zlobu. Ali mislim da svemu tome polako dolazi kraj, da se polako vraćamo svojoj vjeri, svojoj tradiciji, svojim ocima i praocima, svojim svetinjama, jedni drugima, sebi samima”, kazao je Joanikije.