Skip to content

Vujović: Međunarodnom izolacijom i rušenjem EU puta ostvarili bi se ključni i suštinski ciljevi DF-a

Izjave specijalnih izaslanika Njemačke i Velike Britanije o štetnosti poruka koje se šalju najnovijim glasanjima u Skupštini predstavljaju nikada jasnije partnersko obraćanje DF parlamentarnoj većini da insistiranjem na gaženju Ustava zemlju vode u međunarodnu izolaciju i skretanje sa EU puta.

Vladavina prava je fundamentalni princip našeg integracionog procesa, pa direktno atakovanje na temeljne ustavne odredbe, i pored svih upozorenja da se takav scenarijo izbjegne, mora proizvesti teške posljedice po državu i njene građane.

Neko ko zemlju uvodi u nestabilnost i potpuni pravni haos, samo zato da bi ispunio političke zahtjeve antievropskog i proputinovskog DF-a, ne može očekivati da bude doživljen kao partner, niti tzv. Vlada koja bi proizašla iz toga može imati bilo kakav unutrašnji i vanjski legitimitet.

Sve je to bilo lako predvidjeti i zato smo i jasno upozoravali na posljedice odnosno da treba na vrijeme odustati od neustavnog Zakona, čime smo mogli otvoriti prostor za deblokadu Ustavnog suda.

Međunarodnom izolacijom i rušenjem EU puta ostvarili bi se ključni i suštinski ciljevi DF-a koji Crnu Goru vidi kao provincijsku tačku osovine Beograd-Moskva.

Zbog čega ostali pristaju da budu sljedbenici DF-u u ovoj prozirnoj antievropskoj i antidržavnoj predstavi to je posebna tema i pitanje za njih, ali je jako korisno da svako na političkoj sceni do kraja razotkrije kakve su mu namjere i kakva mu je stvarna politika.

Ivan Vujović

Generalni sekretar SDP