Skip to content

Vujović: Oni koji dijele stavove sa Putinom ne mogu biti dio proevropske Vlade

SDP još jednom želi naglasiti da one strukture koje po pitanju Crne Gore i Crnogoraca imaju stavove kao Putin po pitanju Ukrajine, koji su protiv osude genocida u Srebrenici, daju podršku smijenjenom ministru Leposaviću i koji odbijaju osuditi rusku agresiju i na taj način odbijaju biti dio vrijednosne većine, ne mogu biti dio proevropske Vlade.

Ukoliko bi te strukture bile dio nove vlasti tada ta Vlada ne bi bila proevropska, već u mnogim elementima proruska, i što je najvažnije ne bi služila našim već tuđim interesima.

Socijaldemokratska partija više puta je ponovila šta trebaju biti prioriteti manjinske Vlade, kakve političke strukture trebaju da je i čine i na kojoj politici.

Pregovori sa EU, a ne sa SPC, kompletiranje pravosuđa kako bi obezbijedili vladavinu prava, a ne nacionalno prebrojavanje, su, po mišljenju SDP-a, ključni prioriteti kojima manjinska Vlada treba da se bavi.

Nakon vojne agresije Ruske Federacije na Ukrajnu i najdelikatnijeg bezbjednosnog trenutka nakon Drugog svjetskog rata, bezbjednost je postala ključno pitanje.

Čvrsta i neupitna usaglašenost sa EU i NATO partnerima po pitanju vanjske i bezbjednosne politike mora biti neophodan uslov za sve koji žele biti dio proevropske, a ne proruske Vlade.

U suprotnom, ulazimo u još jedan eksperiment, možda još opasniji od prethodne Vlade, imajući u vidu aktuelni evropski i globalni bezbjednosni i politički kontekst i njegove reperkusije na region, a samim tim i na Crnu Goru.

Ivan Vujović

Generalni sekretar SDP