Skip to content

Vujović: Posvetimo se EU umjesto rasipanja energije

Ako je Otvoreni Balkan isto što i Berlinski proces, kako to sugeriše premijer, postavlja se logično pitanje koja je onda svrha druge inicijative odnosno Otvorenog Balkana.

Forsiranje inicijative oko koje, najblaže rečeno, postoji niz kontroverzi, sumnji, otvorenih pitanja, dilema može samo da rezultira skretanjem fokusa sa osnovnog cilja Crne Gore a to je punopravno članstvo u EU. To je prvi nivo štete kada je riječ o ovoj temi, dok bi drugi nivo štete bio emitovanje nestabilnosti ukoliko bi neko insistirao na pitanjima oko kojih postoje različita viđenja u okviru parlamentarne većine.

Zajednički cilj svima je članstvo u EU i brze reforme na deblokadi pregovora koji su trenutno u fazi hibernacije, najviše zahvaljujući djelovanju doskorašnje Vlade. Zato, prijeko potrebnu političku i društvenu energiju bi trebalo da usmjeravamo ka tom zajedničkom poslu i cilju oko kojega smo saglasni, a ne da se iscrpljujemo u analizama problematičnih inicijativa koje različito tumačimo. Crna Gora mora da ojača lidersku regionalnu poziciju i EU procesu udahne novu svježinu i optimizam – to je ključni reformski zadatak nove Vlade.

Niti Otvoreni Balkan ima jasnu podršku EU, niti ima podršku svih zemalja regiona na koji bi navodno inicijativa trebalo da se odnosi. Zašto se forsira nešto što nema povjerenje pola regiona i ako uz to već imamo Berlinski proces, kao inicijativu koja ima EU podršku? Zar to upravo ne produbljuje nepovjerenje i sumnje? Sve su to logička pitanja kojih moraju svi biti svjesni.

Dok god u regionu žive velikodržavne ideje i opasni nacionalizmi koji su 90-ih proizveli najveće nesreće u Evropi nakon 2. svjetskog rata i dok su god na vlasti razne autokrate svaka regionalna inicijativa mora imati EU nadzor. Naravno, ukoliko nam je svima članstvo u EU stvarni cilj.

Ivan Vujović

Generalni sekretar SDP