Skip to content

Vujović: Pozivamo vlast da se okrene dijalogu, umjesto nametanju jednostranih rješenja u oblasti pravosuđa

 portparolke Evropske komisije Ane Pisonero o potrebi široke podrške imenovanju članova Tužilačkog savjeta potvrda je ispravnosti stava SDP, kojim u kontinuitetu uporno pozivamo vlast da se okrene dijalogu i dogovoru, umjesto nametanju jednostranih rješenja u oblasti pravosuđa, saopštio je generalni sekretar SDP, Ivan Vujović.

Prema njegovim riječima EU ovim stavom jasno markira i kritikuje sve one političke aktere nove vlasti koji bi htjeli da u brzopoteznoj proceduri, lišenoj stvarnog dijaloga, imenuje članove Tužilačkog savjeta.

“Ocjena naših evropskih partnera je i snažna poruka dijelu vlasti, predvođenom DF i URA, da se antievropsko i jednostrano ponašanje i nametanje rješenja neće tolerisati i da bi nastavak takve prakse i definitivno zaustavio naš put ka EU”, dodao je Vujović.

Kako navodi, zbog toga odluku predsjednika Skupštine Alekse Bečića da ne podlegne ucjenama koalicionih partnera i tako spriječi zbrzavanje ovog procesa svakako treba pozdraviti, “budući da se time daje prostor za široki konsenzus koji je, prije svega, ljekovit za unutrašnju stabilnost i uspostavljanje minimuma povjerenja”.

“SDP je uvijek bila na stanovištu da je neophodno težiti dijalogu i dogovoru, posebno kada je riječ o ključnim pitanjima naših EU integracija”, naglasio je Vujović.

Poručio je da svi oni koji žele da pravno-političkim nasiljem i kojekakvim kvazirevolucionarnim metodama rješavaju otvorene i naslijeđene probleme, moraju biti svjesni da ovo društvo guraju u još veće probleme i dodatno udaljavaju od našeg EU cilja.

“Zato je Crnoj Gori potrebna jasna proevropska i reformska vlast i administracija, lišena nacionalističko – antizapadnog pristupa, kao i jeftinog i infantilnog samoreklamerstva kojem dnevno svjedočimo”, zaključio je generalni sekretar SDP-a.