Skip to content

Vujović: Promjena stava MVP dokaz da nam treba Vlada kojoj ne diriguje Vučić

Crnogorska javnost je bila u prilici da vidi kako državni organi Crne Gore preko noći mijenjaju zvanične stavove nakon što predsjednik Srbije zaprijeti „dalekosežnim posljedicama“ po Crnu Goru.

Samo u dva dana imali smo dva suprotna stava Ministarstva vanjskih poslova vezano za glasanje na izborima koji se održavaju u Srbiji, na teritoriji Crne Gore.

Nakon početnog principijelnog stava da se omogući glasanje, kako je to uobičajeno, u diplomatskim predstavništvima Srbije, nakon prijetnji iz Beograda stav se ekspresno mijenja i uslišavaju Vučićeve želje.

Pored toga što se radi o neuobičajenoj i neprimjerenoj praksi koja ukazuje da Crna Gora postaje praktično izborna teritorija druge države, još je poraznija činjenica da se takva odluka mijenja nakon prijetnji predsjedniika Srbije i galame koju su podigli njegove ispostave u Crnoj Gori.

To najbolje pokazuje karakter vlasti koju smo dobili nakon famoznog demokratskog osvježenja, odnosno promjena koje su imale za cilj da od Crne Gore naprave satelitski provizorijum sa daljinskim upravljačem u Beogradu, ili bolje reći još jednu Republiku Srpsku. Skandal i bruka oko neuvođenja sankcija Rusiji i ovo ponižajuće prekonoćno mijenjanje stavova najbolje potvrđuju kakva je uloga namijenjena Crnoj Gori.

Sve ovo više nedvosmisleno pokazuje da je Crnoj Gori hitno potrebna nova evropska Vlada, ali Vlada u kojoj će ovakvi skandali biti nemogući i kojom neće dirigovati Vučić, sam ili preko svojih posrednika i ispostava.

Ivan Vujović

Generalni sekretar SDP