Skip to content

Vujović: Rekonstrukcija pale Vlade najveći u moru apsurda

Crna Gora je nakon 30. avgusta 2020. godine po mnogo čemu postala zemlja apsurda, ali su svi ti apsurdi ništa u odnosu na ideju o rekonstrukciji pale Vlade, koja je vrhunac izvrgavanja ruglu Ustava, prava, logike i zdravog razuma.

To, naravno, ne znači da tridesetoavgustovci ozbiljno ne razmišljaju da pokušaju još jednu predstavu pravnog i političkog ništavila, sve sa izgovorom borbe protiv nekoga, a u suštini borbe za fotelje za koje znaju da ih nikada više neće imati.

To je demokratija po njihovoj mjeri koju su građani jako dobro osjetili. To je demokratija po principu – sve je dozvoljeno, apsolutno sve samo da se zadovolje vlastohlepni apetiti, na čelu sa kvazipremijerom koji je nakon nepunih godinu dana ispunjavanja dječačkog sna umislio da je rođen sa foteljom. Što bi rekao jedan od njegovih saradnika nedavno „Jesu li te fotelje toliko vrijedne, zapalile se“. Eto izgleda da jesu i da se ne preza ni od najsuludijih aranžmana, koje ne poznaju demokratije pa čak ni autokratije, a to je da se rekonstruiše Vlada koja je izgubila povjerenje u Parlamentu. Dakle, fotelje se očigledno neće zapaliti, ali ova družina koja nema ni minimum političkih skrupula očigledno ima namjeru da u zgarište pretvori cijeli pravni i politički sistem ove zemlje.

Naši EU partneri, dok gledaju ovu destrukciju i šta pojedinima može pasti na pamet, vjerovatno se pitaju da li imaju posla sa sistemom kambodžanskog tipa iz 2. polovine 20. vijeka ili sa zemljom koja stremi Evropskoj uniji. Ako našim partnerima do sada nije jasno do kojih granica tridesetoavgustovci mogu da idu kako bi izbjegli izbore i vladali mimo Ustava i legitimiteta, očito je prilika da ih vide još jednom – sada kako otpada i posljednja nit tkanine sa njihove lažne demokratske i evropske odore.

Ivan Vujović

Generalni sekretar SDP