Skip to content

Vujović: Rješavanje odnosa sa SPC i CPC mora imati jednak tretman

Rješavanje ugovornih odnosa sa vjerskim zajednicama, konkretno sa CPC i SPC, mora imati potpuno jednak tretman, proći istu proceduru od strane nadležnih organa i sadržajno, u smislu prava i obaveza, biti identično regulisano.

To je jedini način da se obezbijedi Ustavom zajamčen ravnopravan tretman svih vjerskih zajednica, a time i građana koji su njihovi vjernici ili poštovaoci.

Dosadašnja praksa da je jedna vjerska zajednica iznad zakona i Ustava, da uživa posebne privilegije, uz to da se konstantno miješa i arbitrira u političkim procesima pokušavajući da uruši ključne ustavne vrijednosti države i njenog integracionog puta, mora konačno biti stavljeno ad acta.

Na konceptu dominacije i supremacije SPC nad državom i ukupnim političkim sistemom opstajala je, na zgražavanje ukupne demokratske i evropske javnosti, bivša kleronacionalistička Vlada, zbog čega je dominantno i otišla u zasluženu političku prošlost.

Svaki pokušaj replike ovog nakaradnog i retrogradnog eksperimenta u evropskoj Crnoj Gori 21. vijeka proći će na isti način, i toga moraju biti svjesni svi oni koji misle da opet mogu pokušati da inaugurišu model koji Crnu Goru, u finalu, treba da liši svog građanskog i multietničkog karaktera, a samu državu obesmisli i obezliči do njenog nestanka.

SDP neće pristati na bilo kakav vid diskriminacije građana Crne Gore, a sve aktivnosti koje je sprovela prethodna Vlada na ovom planu novu Vladu ne obavezuju.

Nova Vlada će morati ovaj postupak voditi potpuno javno, u skladu sa propisanom procedurom i širokom javnom raspravom, kako bi sve bilo okončano u skladu sa pravnim sistemom i interesima države. Taj princip potpuno i do kraja važi i za CPC i za SPC.

Ivan Vujović

Generalni sekretar SDP