Skip to content

Vujović: Ruski režim nasuprot cijelom demokratskom svijetu

Crna Gora kao članica NATO i učesnik pregovora sa EU ima obavezu da u potpunosti usklađuje svoju vanjsku i bezbjednosnu politiku sa našim euroatlantskim partnerima.

U novim okolnostima izazvanim ruskom agresijom na suverenu Ukrajinu ta obaveza je još i veća, budući da se ne radi primarno o političkoj i integracionoj obavezi, već prije svega o elementarno etičkom odnosu prema činu brutalne agresije.

Ko danas  ima imalo savjesti i osjećaja pravičnosti ne može da ostane nijem na svakodnevna razaranja ukrajinskih gradova, granatiranja civilnih objekata, ubijanja civila među kojima i djece, stvaranja izbjegličkih konvoja – jednom rječju pokušaja uništavanja čitave jedne države i jednog naroda.

Ruski režim se danas nažalost nalazi nasuprot cijelom demokratskom i slobodarskom svijetu koji je osudio njenu agresivnu politiku. Sankcije koje su joj uvedene su potpuno opravdana mjera spram terora koji svakodnevno prolaze građani Ukrajine.

Zato je prirodna pozicija Crne Gore što se nalazi među zemljama koje su osudile agresiju, a odluka Rusije o stavljanju na spisak neprijateljskih država je stvar te države, čiji režim je očigledno pogubio vezu sa realnošću što će nažalost skupo koštati i same građane Rusije.

Ivan Vujović

Generalni sekretar SDP