Skip to content

Vujović: Spajić sve više liči na Mandićevu ikebanu, a PES na frakciju NSD

Posljednja dešavanja na političkoj sceni, od poruka na Svesrpskom saboru do najava Kneževića da je Spajić prihvatio promjene Ustava i koncept dvojnog državljanstva, nesumnjivo pokazuju da Spajić sve više liči na Mandićevu ikebanu a PES na frakciju Nove srpske demokratije, ocijenio je predsjednik Socijaldemokratske partije Ivan Vujović.

Prema njegovim riječima, očigledno je da se i smjena ministra pravde može staviti u taj kontekst i da će Spajić vremenom sve više biti zavistan od političkih ucjena Mandića i Kneževića, čija je navodno posvađanost samo još jedan proziran manevar Beograda kako bi se Spajić što prije stavio pod punu kontrolu. Kneževič samo glasnije i otvorenije govori od Mandića a ciljevi su naravno isti – razvaljivanje građanske Crne Gore po svim šavovima.

“Dodatno, sa političkim slabljenjem PES, što su snažno pokazali budvanski izbori, kao i najave raspada vladajuće koalicija u Podgorici i još nekim gradovima, jasno je da će ucjenjivački kapacitet Mandića rasti a politička snaga Spajića slabiti. Spajićev koalicioni kapacitet se polako svodi samo na Mandića i Kneževiča a kada imamo u vidu da Spajića ne karakteriše nikakva snažna ideologija i da je na crnogorsku političku scenu, po sosptvenom priznanju, stupio kako bi štitio interese SPC, nema sumnje kakav će biti njegov budući pravac političkog kretanja. Ili da uprostimo – u snažnom zagraljaju Andrije Mandića i velikosrpske politike Spajić će završiti taman kao nekada građanski i evropski PZP”, naglašava Vujović.

Ako se, dodaje, danas Mandić ponaša kao gospodar parlamentarne većine možemo samo da zamislimo kako će to da izgleda nakon najavljenje rekonstrukcije kada treba da dobije pet članova Vlade.

“Nakon toga, neće biti nikakvih prepreka da se krene, moguće i u pravno nasilne izmjene Ustava i što je najopasnije uvođenja dvojnog državljanstva, nakon čega Crnoj Gori više ne bi bili potrebni izbori”, napominje Vujović.

To je, smatra on, jasna agenda koju je Spajić, po kazivanju Kneževića već aminovao, nakon čega nije bilo nikakvog demantija.

“Upravo zato je rekonstrukcija Vlade jasna crvena linija, odnosno definitivna prodaja građanske Crne Gore, nakon koje više ni formalno ne treba praviti nikakvu razliku između Spajića i Mandića”, poručio je Vujović.