Skip to content

Vujović: Spajićev prvi test – popis

„Formiranje nove Vlade i izbor Mandića na funkciju predsjednika Parlamenta predstavlja ulazak u novu fazu procesa koji je započeo u avgustu 2020, a čiji je ultimativni cilj razvaljivanje Crna Gore kao građanske države i njeno svođenje na državu marionetu, kako bi takva poslužila jedino velikodržavnim apetitima oficijelnog Beograda i bila, pored Republike Srpske, još jedna tačka za destabilizaciju regiona“, ocijenio je u razgovoru za Portal Analitika generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović.

Kako ukazuje, sve se to uklapa u interese i prioritete ruske politike koja je tradicionalno, a posebno danas, usmjerena da region drži u okovima nestabilnosti, gdje ćemo imati više zamrznutih konflikata koji u svakom trenutku mogu da eskaliraju.

„To bi bila suština ovoga što se dešava danas u Crnoj Gori, a o detaljima i fusnotama ključnog procesa, što je često tema u najvećem dijelu ovdašnje javnosti, bismo takođe mogli govoriti, ali bismo time prenebregli glavni politički tok kojim se stvari kreću“, navodi Vujović.

U procesu formiranja Vlade Spajić žestoko poražen

Stava je da Spajić moguće i ima namjeru da u ekonomsko-finansijskom smislu napravi neke pomake ali, prema riječima sagovornika Analitike, on ne vidi ili ne želi da vidi da je u ovom procesu oko formiranja Vlade žestoko poražen, odnosno, kako dodaje, ponižen od onih po čijim uputima je kreirana vlast u kojoj će potpuno dominirati velikosrpska i proruska koalicija ZBCG tj. bivši DF.

„Sve i da ima dobre namjere jasno je da Spajić ne posjeduje političku snagu da bude išta više od suštinskog sljedbenika politike koja se kreira iz Beograda i Moskve, a kojoj je on podlegao“, izričit je Vujović.

Kako dodaje, bude li se politički koprcao – velikosrpska politika ima više nego dovoljno svojih igrača i u vlasti na najvišim pozicijama, u kompletnom sistemu, a i u dijelu opozicije u liku Dritana Abazovića, da pokrene njegovo disciplinovanje.

„S druge strane, Spajić je izborom koncepta vlasti i uvođenjem Mandića u igru iznevjerio zapadne saveznike i demokratski i evropski dio političke scene, tako da mu ova premijerska pozicija dođe kao Pirova pobjeda u kojoj će mu se sve više smiješiti sudbina Zdravka Krivokapića“, naglašava Vujović.

Ovdje najmanje ima onoga o čemu se najviše priča

Jasno je, smatra naš sagovornik, da je Vučiću, kao „predsedniku svih Srba“ potrebna apsolutna pokornost nosilaca vlasti u Crnoj Gori.

„A sve ove varijante koje smo imali od 30. avgusta bile su samo neophodne međufaze, sa akterima koji su poslužili svrsi, dok će potpuna pobjeda velikosrpske politike biti kada se kuvanje žabe tj. Crne Gore dovrši, a Mandić ili neko sličan bude premijer i apsolutna vlast. Taj scenario je, nažalost, sve izvjesniji“, upozorava Vujović.

To je, ističe, suština ovoga što se dešava u Crnoj Gori, a biće i priče o demokratiji, evropskim integracijama, našem neupitnom NATO partnerstvu, Mandićevog verbalnog posipanja pepelom i ostalih bajki

:Vujović: Bude li se Spajić koprcao velikosrpska politika sad ima više nego dovoljno igrača na svim pozicijama da ga disciplinuju

„Jer, svako ko prati politiku na Balkanu zna da ovdje najmanje ima onoga o čemu se najviše priča, tako da usiljeno zaklinjanje npr. Jakova Milatovića za EU i NATO neodoljivo liči i podsjeća na ono nekadašnje Miloševićevo o očuvanju Jugoslavije i demokratiji. To je ta mantra – jedno misli, drugo pričaj, treće radi – koju nažalost najčešće ne mogu da prozru naši zapadni partneri“, ukazuje Vujović.

Naravno, kako dodaje, agenda je nešto posve drugo.

„Na kraju ovdje je sve toliko očigledno, jer je ta velikosrpska politika potpuno transparentna i ogoljena. Tu više nema nikakvih skrivanja i kamuflaža, to je postao oficijelan i jasan stav i smjer koji najsvježije i najplastičnije ovih dana eksplicira Milorad Dodik, a gotovo svakodnevno „duhovno“ blagosiljaju episkopi SPC“, ističe Vujović.

Spajićev prvi test – popis

Kako navodi, prvi Spajićev test je popis i, dodaje, već djeluje očigledno da on mora da igra kako Mandić kaže, odnosno da se taj proces usiljeno sprovede nakon davanja navodnog ustupka u vidu jednomjesečnog odlaganja, što je, kaže, izgleda bio samo jeftin i proziran manevar i kupovina vremena.

„Jednako tako na ispitu je demokratska, evropska i građanska Crna Gora, da ne dozvoli da se ta prevara desi na način kako su isplanirali stvarni nosioci vlasti u Crnoj Gori, a to su Vučić i SPC“, poručuje Vujović.