Skip to content

Vujović: U Crnoj Gori i regionu opet na sceni poražene i zle ideologije iz 2.sv.rata i 90-ih

Radujemo se Danu Republike jer i pored svih mana ta država je ipak bila vrhunac civilizacijskog razvoja ovih naših prostora koji su nestankom SFRJ utonuli u primitivni nacionalizam i klerikalizam, kojem svjedočimo baš danas i koji se obnovio u svom „punom sjaju“ iz devedesetih godina.

Nije ni čudo što se te zle ideologije krvi i tla koje su odnijele preko 100 hiljada života i više miliona raselili, a ekonomski i civilizacijski urušile i unazadile ove prostore, posebno obrušavaju na period socijalističke Jugoslavije. U to vrijeme, niko nikoga nije pitao koje je vjere i nacije, a baš to smeta današnjim sljedbenicima poražene i kvislinške ideologije u svim krajevima ex Jugoslavije.

Moguće da nekada ima i nekih zloupotreba priče o antifašizmu danas, ali je neuporedivo  veći i opasniji fenomen ćutanja, relativizovanja pa čak i poricanja da nam se danas u drugoj deceniji 21. vijeka iste zle politike i njihovi nosioci nameću kao kredibilni nosioci razvoja demokratije i puta u bolju budućnost. Svi koji ovo rade, koji anesteziraju javnost i legitimišu ovakve politike čine veću štetu društvu od samih njenih nosilaca, jer bez ćutanja i relativizacije prvih ovi drugi ne bi mogli doći do izražaja. A vidimo da su došli do izražaja i umjesto da su takve politike i akteri margina oni su danas ključni akteri i usmjeravači, npr ove aktuelne karikaturalne Vlade.

Ako neko misli da danas nemamo posla sa poraženom ideologijom iz 2. svjetskog rata i ratova 90-ih neka samo posluša poruke najjačeg subjekta parlamentarne većine u Crnoj Gori i visokih crkvenih velikodostojnika SPC, ili neka vidi da su zvanična ideologija i narativ Vučićeve Srbije identične sa onom Miloševićeva i Šešelja. E sad, ako neko misli da je zloupotreba priče o antifašizmu kada otvoreno dižete glas na pojave i retoriku koja je ništa drugo nego profašistička onda imamo ogroman vrjednosni problem koji vodi sunovratu bazičnih civilizacijskih načela na kojima počiva savremena Crna Gora.

Ivan Vujović za VIJESTI o antifašizmu