Skip to content

Vujović: Ustoličenje na Cetinju je beogradska provokacija za dizanje tenzija

Generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović rekao je “Vijestima” da sjednicu Odbora za bezbjednost treba sazvati zbog, kako je naveo, “očigledne provokacije iskazane namjerom da se ceremonija ustoličenja mitropolita crkve Srbije obavi na Cetinju”.

”Svima je jasno da je ovakav čin politički sračunat i da mu je cilj podizanje tenzija u Crnoj Gori, a da je odluka o tome donijeta na dobro poznatoj beogradskoj adresi, inače centru zamišljenog ‘srpskog sveta’. Radi se o planovima i aktivnostima kojima je suštinski cilj da u simboličkoj ravni ponize Crnu Goru i Crnogorce, demonstriraju svoju kleronacionalističku moć na Cetinju i izazivaju crnogorski narod. Ova Vlada, budući da je na vlast dovedena dominantno uz podršku crkve Srbije i vlasti u Beogradu, umjesto da bude vlast svih građana, nažalost je samo slijepi izvršilac opasnih namjera za interese tuđih adresa”, poručuje on.

SDP je juče predložio Skupštini Prijestonice Cetinje da u cilju očuvanja građanskog mira, pozove organizatore da odustanu od najavljenog ustoličenja Joanikija u Cetinjskom manastiru.

SDP je u proceduru predala Predlog zaključaka Skupštine Prijestonice o sprovođenju aktivnosti na očuvanju građanskog mira. SDP predlaže da Skupština ovlasti gradonačelnika Aleksandra Kašćelana (DPS) da obavi neophodne radnje iz svoje nadležnosti, “kako bi se spriječile aktivnosti na teritoriji Cetinja”.

”Skupština Prijestonice će brzo zasjedati i vjerujem jednoglasno usvojiti našu inicinativu o očuvanju građanskog mira. To je upravo ključno pitanje i bilo bi više nego ljekovito da kod Vlade Crne Gore i crkve Srbije prevlada razum i da se prestane s provokacijama upućenim velikom dijelu svojih građana”, zaključuje Vujović.

izvor: VIJESTI