Skip to content

Vujović: Uvjeren sam da će Evropski savez ubrzo biti najjača snaga na političkoj sceni Crne Gore

Socijaldemokratska partija (SDP), Socijaldemokrate Crne Gore i Liberalna partija (LP), uz podršku brojnih građanskih organizacija, slobodnih pojedinaca i intelektualaca su na svečanom događaju upriličenom u Podgorici formalizovali saradnju potpisivanjem Memoranduma o uspostavljanju novog političkog subjekta pod nazivom „Evropski savez“. 

Savez su detaljnije predstavili čelnici političkih subjekata koji tvore ovaj savez i nezavisni intelektualci, koji su tokom panela pred više od 500 delegata, članova i simpatizera okupljenih u Muzičkom centru približili motive za nastanak Saveza, ciljeve, vrijednosti i prioritete koji su doveli do stvaranja ovog političkog entiteta.

O strukturi saveza, njegovoj otvorenosti i širini tokom panela je govorio predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović.

Vujović je naglasio da nije slučajno formiranje Evropskog saveza na Dan borca.

“Željeli smo da ukažemo da su ugrožene temeljne antifašističke vrijednosti na kojima počiva Crna Gora“, kazao je Vujović.

Napomenuo je da ovu bitku možemo dobiti samo udruženim snagama.

„Mi smo pokazali da znamo voditi državu u jednom značajnom periodu njene istorije, mi smo zajedno ostvarili kapitalna, istorijska dostignuća vodeći državu – obnova nezavisnosti, članstvo u NATO-u, pridruživanje EU… Ipak, moramo biti svjesni mnogih nuspojava i grešaka koje su pratile ta dostignuća“, naveo je Vujović. 

Prema njegovim riječima, moramo spoznati da su korupcija i organizovani kriminal problem ovog društva, te da na to moramo da otvorimo oči i da damo odgovore na ta pitanja. 

„Ja sam uvjeren da će Evropski savez kao najsvježija, najnovija politička, evropska snaga biti veoma brzo i najjača snaga na političkoj sceni Crne Gore,“ poručio je Vujović. 

Predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Damir Šehović kazao je da je se trude da građanima Crne Gore ponude novu viziju oko koje kane da okupe sve ono što je u Crnoj Gori građansko i evropsko.

Istakao je i da razlike između SDP i SD nikad nijesu bile suštinske.

„Naša kuća gori, a kada kuća gori ukućani sigurno neće da se međusobno raspravljaju da li je bolji fudbaler Ronaldo ili Messi, već će da brane kuću“ naveo je Šehović.

Kao prioritet saveza istaknuta su ekonomska i identitetska pitanja, o kojima je govorio predsjednik Liberalne partije (LP) Vatroslav Belan

„Mi smo članica NATO, mi smo sjutra članica EU i mi ćemo stvoriti jaku ekonomiju, gradićemo jak preduzetnički duh u kojem će svi ovi ljudi biti sposobni da stvore svoja preduzeća i svoje male biznise, da bismo došli do tog momenta moramo da izgradimo institucije. Moramo izgraditi institucije koje će braniti Crnu Goru, bez obzira ko je premijer, a nadam se da će to biti neko od nas troje,“ naveo je Belan.

Gdje se kao društvo nalazimo nakon četiri godine od promjene vlasti ukazao je istoričar Miloš Vukanović.

„Nalazimo se u situaciji da se problemi koje smo kao društvo imali 2020. nisu riješeni, već sve one niti koje su nas vezale kao društvo polako bivaju nagrizane. Princip socijalne mobilnosti apsolutno ne postoji ako niste vezani za određenu partiju koja je lojalna nekom centru moći van države. U Crnoj Gori ne postoji održiva zelena politika koja je osnov savremenog društva. Naša medijska scena je ugušena, dok pričaju da nam je javni servis osavremenjen, mi dobijamo propagandu iz perioda jula. Sve to se dešava dok je naša javna, medijska, kulturna scena kontaminirana najekstremnijim desničarskim pristupima,“ naveo je Miloš Vukanović. 

Na trenutno stanje ekonomije u Crnoj Gori tokom panela se osvrnuo ekonomski analitičar Mirza Mulešković.

“Moramo da targetiramo gdje Crna Gora može da bude konkurentna na evropskom tržištu, možemo da pronađemo nišu na evropskom tržištu gdje možemo da budemo konkurentni, a da bi to uradili moramo da imamo održiv, stabilan poslovni ambijent, a to je nešto što mi u ovom trenutku nemamo. Ako planiramo da budemo članica EU 2028. godine nemamo puno vremena, a mnogo je obaveza pred nama,” kazao je Mulešković. 

Nakon panela, Deklaracija Evropskog saziva je usvojena jednoglasno.

Na samom kraju, saradnja je formalizovana kroz formiranje Evropskog saveza, te su  potpisnici pristupili potpisivanju memoranduma koji predstavlja osnov za definisanje drugih dokumenata o daljem zajedničkom djelovanju, koje počinje od trenutka potpisivanja. Memorandum su potpisali Vujović, Šehović i Belan kao čelnici političkih subjekata koji čine okosnicu saveza.  

Evropski savez je nadstranački savez čija se Programska Deklaracija oslanja na ustavno određenje Crne Gore kao građanske države, u kojoj su nosioci suvereniteta građani, čije se različite kulturološke pripadnosti moraju njegovati kao bogatstvo i prednost. Kako je istaknuto na sinoćnjem događaju Deklaracija „Evropskog saveza“ predviđa i osnaživanje društvene kohezije kroz otvoreni društveni dijalog sa svim građanskim pokretima, organizacijama i pojedincima koji afirmišu vrijednosti sadržane u njoj, a na spoljno-političkom planu afirmisanje i podsticanje ostvarivanja punopravnog članstva Crne Gore u Evropskoj uniji i ispunjenje savezničkih obaveza u okviru NATO.