Vujović: Vlada mora pasti, Spajić klasični bajpas i protočni bojler za politiku Mandića i Kneževića, odnosno Vučića

“Ništa neočekivano”- tako najavu održavanja srpskog sabora u Crnoj Gori, vidi lider SDP-a Ivan Vujović. Podsjetio je da je to bilo najavljeno i na nedavnom svesrpskom saboru u Beogradu.

“Najavio je to Mandić prije 2-3 dana u parlamentu, to je njihova politika i tu nema ništa čudno. To je politika koja ima svoj projekat, osmišljen plan, finansijski, organizacioni i svaki drugi. I nažalost, ima svoje prevarne izvođače u Crnoj Gori. Ima ih u liku Pokreta Evropa sad i premijera Spajića, koji daje svesrdnu podršku svemu onome što Mandić i Knežević žele. To smo vidjeli i prilikom usvajanja rezolucije o Jasenovcu, vidimo i po mnogim drugim elementima. Spajić praktično više nema manevarskog prostora na političkoj sceni, osim da bude običan politički servis Mandiću i Kneževiću”, kazao je Vujović.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas da je spreman da posjeti Crnu Goru tokom jula na poziv Milana Kneževića.

Predsjednik SDP-a se osvrnuo na današnju najavu da će se skup, po svemu sudeći, održati u Beranama.

“To me neodoljivo podsjeća na ono fantomsko okupljanje 2000. u Beranama, kada se davala podrška Slobodanu Miloševiću. To je, naravno, ista politika, rekao bih čak još divljija i agresivnija ova koja se sprovodi od strane Aleksandara Vučića. Mi vidimo i da su Pljevlja, sa svim onim što se tamo dešava, de facto van državnog suvereniteta Crne Gore”, kaže Vujović.

On smatra da reakcija svih koji se protive ”srpskom svetu” u Crnoj Gori mora biti usmjerena prije svega ka rušenju aktuelne Vlade:

“Reakcija je da sve opozivione i odgovorne političke strukture treba da se fokusiraju na pad ove vlade. Ova vlada mora pasiti da bi se resetovala evropska i građanska Crna Gora, jer Spajić služi kao klasični bajpas i protočni bojler za politiku Mandića i Kneževića, odnosno Aleksandra Vučića. Sva ova evropska retorika i priča o IBAR-u služi samo kao dimna zavjesa, iza koje treba da nam proguraju politiku koja se suštinski svodi na ovo što se najavljuje, konkretno na održavanje svesrpskog sabora i utapanje Crne Gore u veliku Srbiju, odnosno “srpski svet”, kako su ga nazvali. Reakcija, dakle mora biti zahtjev za varednim parlamentarnim izborima i pad vlade”, poručio je Vujović.

Predjsednik SDP-a kaže da je na udaru aktuelne vlasti i vanjska politike Crne Gore, posebno u odnosu na region:

“Vidimo da su do kraja narušeni i međudržavni odnosi, odnosno regionalni odnosi sa Hrvatskom. Neka niko ne sumnja da ovo što se desilo u Skupštini neće imati velike posljedice po crnogorski put prema Evropskoj uniji. A to je upravo ono što su Vučić, Mandić i Knežević željeli. Dakle, nijesu oni željeli rezoluciju o Jasenivcu zato što ih je briga za srpske žrtve, nego zato da bi jednostavno devastirali poziciju suverene Crne Gore i otežali naš put prema Evropskoj uniji”, ocijenio je Vujović za Antenu M.