Skip to content

Vujović: Vlast integracionu politiku vodila kao da je na čelu srbijanskog okruga

Ukidanje Jedinice za Crnu Goru u okviru direktorata za proširenje EU jedan je u nizu opipljivih rezultata ove Vlade kojim se temeljno urušava pozicija Crne Gore a njeni interesi svode na želje i zamisli zvaničnog Beograda.

Degradacija statusa i imidža države u međunarodnim i regionalnim odnosima, a posebno u domenu EU integracija ovim činom dobila je svoju zvaničnu potvrdu. Urodili su plodom napori Vlade koja se od svog osnivanja rukovodi isklučivo pristupom – što gore za Crnu Goru i njene interese to bolje za našu apostolsku agendu.

Vanjskopolitički uspjesi Crne Gore od obnove njene nezavisnosti su uvijek bili poseban trn u oku promoterima i izvođačima velikosrpske politike, upravo zato jer su ti uspjesi bili najbolji demanti njihovih vjekovnih tlapnji o neodrživosti Crne Gore, zbog čega, između ostalog, nje u konačnom i ne treba da bude.

Zato je ova vlast integracionu politiku, kao uostalom i mnoge druge, vodila kao da se nalazi na čelu kakvog srbijanskog okruga ili 27. izborne jedinice, a ne nezavisne i suverene zemlje koja je do skoro bila regionalni predvodnik procesa integracija. A Crna Gora ne smije, po zamislima ključnih arhitekata političkih promjena od 30. avgusta, biti predvodnik u bilo čemu sem možda u služenju interesima zvaničnog Beograda.

Nakon najgoreg izvještaja o napretku sada imamo nastavak trenda urušavanja imidža i statusa države u pristupnim pregovorima. Svaki dan opstanka ove Vlade je godina nazadovanja za Crnu Goru – srećom njeni dani su odbrojani, a toga su čak i sami svjesni.

 Ivan Vujović

Generalni sekretar SDP