Skip to content

VUJOVIĆ za Standard: Transkripti Mportala više nego alarmantni, Abazović manipuliše i prednjači u relativizaciji slučaja

Transkripti pripadnika kriminalnog miljea gdje su kovani opasni planovi – oružane pobune sa kalašnjikovima, napad na predsjednika države Mila Đukanovića i još mnogo toga, prema mišljenju generalnog sekretara SDP-a Ivana Vujovića su više nego alarmantni. ”Niko sadržaj ovih transkripata nije demantovao, naprotiv sam premijer je potvrdio njihovu autentičnost. Primjećujemo da se neki ponašaju kao da sve ovo ne postoji jer politički ne odgovara, pa se umjesto komentara ovih uzmeirujućih sadržaja problematizuje karakter medija koji to objavljuje. Elementarna politička i medijska objektivnost je rekao bih srozana na najniže grane. Premijer ogavno mijenja teze i prednjači u relativizaciji čitavog slučaja”, ocijenio je Vujović u intervjuu za portal Standard.

On se, takođe, osvrnuo i na pokušaje stare vladajuće većine da dogovori izbor mandatara buduće Vlade, ali i na predstojeće lokalne izbore, za koje je ocijenio da su važan indikator kuda se kreće politička scena i očekuje da će proevropske partije pokazati superiornost nad retrogradnom politikom.  

STANDARD: Kako sagledavate rasplet aktuelne političke i institucionalne krize u kojoj se nalazimo? Gdje je izlaz?

VUJOVIĆ: Crna Gora danas proživljava posljedice jako turbulentne političke situacije od parlamentarnih izbora 2020. godine pa sve do danas. Ta turbulentnost je prouzrokovala štetne posljedice na gotovo svim društvenim poljima. Nažalost ni manjinska Vlada Dritana Abazovića koja je imala vrlo jasne i precizne reformske zadatke nije se bavila saniranjem štetnih posljedica apostolske Vlade već je krizu dalje produbila a društvo dodatno podijelila.

Iz neshvatljivih razloga, Abazović je odlučio da udovoljava interesima Srpske pravoslavne crkve i interesima političkog Beograda a sve na štetu Crne Gore izazivajući još veću nestabilnost i podjelu crnogorskog društva.

Najoptimalnije rješenje za izlazak iz krize jeste da se uz prethodno dogovoren pravno politički model raspišu vanredni parlamentarni izbori i da nakon njih dobijemo stabilnu i iskrenu proevropsku Vladu. Vladu koja će se baviti reformama koje nas vode ka EU, konsolidacijom i jačanjem institucija, ekonomskim i životnim pitanjima, snaženjem posrnulog zdravstvenog sistema… – svim onim što nije bilo u fokusu prethodne 2 vlade.


STANDARD: Da li mislite da vladajuća većina od 30. avgusta 2020. može da se dogovori oko formiranja nove Vlade? Koji su Vaši argumenti?

VUJOVIĆ: Dogovor te većine je još i 2020. godine bio jalov i nakaradan jer prosto od takvog materijala ne može da se sastavi ništa šta može biti konzistentno osim ako se radi o gaženju Crne Gore, njenog identiteta i njenih vitalnih državnih interesa. Međutim, Abazović koji je i sam napustio tu većinu kada mu se ukazala prilika da bude premijer sada pokušava da oživi staru većinu, opet vjerujući da može ostati premijer. Toliko o njegovoj principijelnosti i evropejstvu.

Čuli smo, rekao bih, veoma jasne poruke međunarodne zajednice o karakteru te neke potencijalne nove stare skrpljene Vlade. Takva Vlada bi bila sve sem evropska Vlada, ona bi bila ekspozitura interesa zvaničnog Kremlja i Beograda. To je svakome od naših euroatlantskih partnera danas kristalno jasno. Oni veoma dobro znaju da bi takva antievropska Vlada, posebno u aktuelnom širem političkom i bezbjednosnom kontekstu, bila prijetnja i regionalnoj a time i evropskoj stabilnosti.

Čak za trenutak da međunarodni i regionalni kontekst, koji je u ovom trenutku, po mom sudu, presudan, ostavimo po strani. Ako nešto nije funkcionisalo 2020. godine, logika nalaže da neće ni 2022. godine u mnogo težim okolnostima – nakon potpuno izgubljenog medjusobnog povjerenja, nakon poraznih rezultata koje su ti akteri ostvarili i nakon potpune kompromitacije mnogih od njih kojima su građani u jednom trenutku poklonili svoje povjerenje, vjerujući da rade u korist građanske a ne klerikalne CG.


STANDARD: Kako tumačite postupke odlazećeg premijera Dritana Abazovića u takozvanoj borbi protiv organizovanog kriminala i šverca cigareta?

VUJOVIĆ: Uvijek ćemo podržati svaki vid neselektivne borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Korupcija i organizovani kriminal su jedan od ključnih izazova sa kojim se suočava crnogorsko, kao i sva ostala društva iz našeg okruženja. Mnogo se danas govori o sprezi politike i kriminala i što je posebno lose očigledno da takve veze postoje. Siguran sam da, za razliku od nekih drugih, nikoga iz SDP-a nećete naći u bilo kakvoj aferi, da je u vezi sa nekim kriminalnim klanom, da uživa u njihovom društvu, da ima kriptovani telefon ili nešto slično.

Pozdravljamo svaku akciju kojima se suzbija šverc cigareta i očekujemo da će se, sem zaplijenjenih cigareta, procesuirati i akteri tih nelegalnih aktivnosti. To je neophodno kako javnost ne bi stekla utisak da se radi više o predstavama za javnost i, iz političkih razloga, stvaranja utiska i kako cijelu tu ozbiljnu temu ne bismo banalizovali i karikirali.

Abazović je umislio da je tužilac, sudija i policija u isto vrijeme. Način kako se on ponaša i kako komunicira temu borbe protiv korupcije i org. kriminala nanosi štetu nadležnim nezavisnim i samostalnim institucijama i njihovom imidžu budući da su te adrese, a ne premijer zadužene da procesiraju ove pojave. On ne preza da zarad političkih poena pravi institucionalnu štetu, stvarajući problem nosiocima ove borbe time što u javnosti često ostavlja utisak da su oni pod njegovom kontrolom.

STANDARD: Da li ste iznenađeni značajnim brojem političkih konkurenata, koji se pominju u transkriptima kriminalnih vođa kao njihova “braća”, saradnici i prije svega kontakti koji im odaju informacije o smjeni glavnog specijalnog tužioca za borbu protiv organizovanog kriminala?

VUJOVIĆ: Navodi Mportala su više nego alarmantni. Niko sadržaj ovih transkripata nije demantovao, naprotiv sam premijer je potvrdio njihovu autentičnost. Primjećujmo da se neki ponašaju kao da sve ovo ne postoji jer politički ne odgovara, pa se umjesto komentara ovih uzmeirujućih sadržaja problematizuje karakter medija koji to objavljuje. Elementarna politička i medijska objektivnost je rekao bih srozana na najniže grane. Premijer manipuliše i prednjači u relativizaciji čitavog slučaja.

Pozivam nadležne državne organe da hitno reaguju i utvrde istinu. Ono što čitamo svakog dana je zaista takve prirode da zahtijeva hitnu i opsežnu reakciju. Radi se o monstruznim planovima oružane pobune sa 100 kalašnjikova koje nabavlja Crkva, napada na predsjednika države, vidimo pominjanje političara iz čega postoji makar sumnja da postoje izvjesne sprege…

Abazović svakodnevno optužuje kako određene medijske poslenike tako i političare da su povezani sa organizovanim kriminalom pa evo prilike za državne organe da utvrde ko je i sa kim povezan. Mi jedva čekamo sve te epiloge da se utvrdi da li je i ko povezan sa kriminalom, kao i da li i ko konstatntno sipa neistine u javnosti. Što se tiče Abazovića teško prođe koji dan a da ne bude uhvaćen u nekoj neistini.

STANDARD: Predsjednik države Milo Đukanović je iznio izuzetno pesimistička očekivanja u oblasti državnih finansija, izrazivši bojazan od bankrota, kako vi gledate na ekonomsku stvarnost Crne Gore?  

VUJOVIĆ: Kada su u pitanju državne finansije, očekivanja nikako ne mogu biti optimistična ako se ima u vidu činjenica da će nam naredne budžetske godine biti potrebno preko 700 miliona eura. Da li su do toga doveli populizam i nestručno rukovođenje ili neki drugi faktori, treba utvrditi ali svakako imperativ u narednom periodu mora biti odgovorno upravljanje javnim finansijama. Mislim ipak da je bilo previse populizma i olako obećane brzine koju ne može potkrijepiti realno stanje javnih finansija i ekonomije CG.Ekonomsku stvarnost Crne Gore ne opisuje bolje ništa od činjenice da su mnoge velike kompanije, od kojih su neke i svjetski poznate, prestale sa radom u Crnoj Gori otkad je “osvježilo”. Nova Vlada kad god da se formira moraće se ozbiljno pozabaviti ekonomijom i životnim standardom građana od kojih su mnogi na ivici egzistencije.

STANDARD: Kakva su Vaša očekivanja i prognoze lokalnih izbora, prije svega u Glavnom gradu?

VUJOVIĆ: Lokalni izbori će biti važan indikator u kojem pravcu se kreće politička scena. Javnost svakako najviše pridaje važnost izborima u Glavnom gradu međutim ne smiju se zaboraviti i drugi gradovi. Nemam dilemu da če proevropske partije pokazati svoju superiornost u odnosu na retrogradne politike i vjerujem da će tako biti kako u Glavnom gradu tako i u drugim opštinama.