Skip to content

Vuksanović-Stanković: Cetinju se udara na ponos

Situacija u Crnoj Gori sve je napetija kako se približava 5. septembar, dan ustoličenja novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija. Gnjev patriotskih udruženja, javnosti i opozicionih političara izazvala je odluka Srpske pravoslavne crkve (SPC) da čin inauguracije bude obavljen na Cetinju.

Postoji mjera

– Za 22. avgust planiran je veliki skup svih onih kojima je Crna Gora u srcu. S Cetinja će biti poslana jasna poruka da se takvo ustoličenje ne smije dozvoliti. To bi značilo udar na državnost i duhovnost Crne Gore i pravoslavnih Crnogoraca i Crnogorki. Mi smo za mirno rješenje, ako bude inaćenja s druge strane, vidjećemo kako će se sve završiti, ali postoji mjera do koje može ponos da trpi i ono preko čega se preći neće – kaže u razgovoru za „Avaz“ Draginja Vuksanović-Stanković, zastupnica SDP-a u Skupštini Crne Gore.

Građane Cetinja podržali su i stanovnici drugih gradova. Sigurnosne službe su na nogama, a spominje se i mogućnost da novi mitropolit, s patrijarhom SPC-a Porfirijem, na Cetinje iz Podgorice stigne helikopterom.

Velike tenzije

– Cetinje nije samo grad nego prijestonica, kulturni i istorijski centar, simbol otpora svemu što je upereno protiv Crne Gore. Tu je bilo sjedište dinastije Petrović i zato je Cetinje toliko bitno. Svi znamo koliko su Cetinjani hrabri i odvažni ljudi, posebni i po mentalitetu, koji nikad neće dozvoliti da im se udari na ponos i ono što predstavlja građansku i pravu Crnu Goru – ističe Vuksanović-Stanković.

Ni iz SPC-a ni iz Vlade Crne Gore nema naznaka da će odluka biti promijenjena, uprkos sve većim tenzijama, pa i otvorenim prijetnjama koje se razmjenjuju putem društvenih mreža.