Skip to content

Vuksanović Stanković: Danas je ugrožen građanski koncept a najviše Crnogorke i Crnogorci

Građanska dužnost nam nalaže da uvijek branimo one koji su ugroženi. Tako je SDP stao uz Bošnjake, Albance i Hrvate kada su 90-tih bili ugroženi. Tada je naša dužnost i emocija bila da odbranimo naše sugrađane. I danas, nažalost, ponovo je na sceni slična politika koja naše brojčano manje narode više posmatra kao strano tijelo nego kao neodvojivi i vitalni dio Crne Gore. Ono što je, ipak, danas poseban fokus ove politike je negiranje Crnogorki i Crnogoraca, nacionalnih, vjerskih i kulturnih prava crnogorskog naroda, kazala je Draginja Vuksanović Stanković na Konvenciji „Draginja srcem“ održanoj u prepunoj Sali Centra za kulturu u Bijelom Polju.

Vidjeli smo svi šta se dešavalo mnogo puta do sada, počev od onog nacionalističkog divljanja u Pljevljima i drugim gradovima, posebno na sjeveru, u noći njihove pobjede 30. avgusta 2020. Vidimo danas nove oblike mržnje – slikanje po nekim crkvama i pjesme koje govore o leleku i bulama kojima se posebno diči predsjednik nikšićke opštine, i mnogo toga još.

Zato očekujemo solidarnost od strane Bošnjaka, Albanaca, Muslimana i Hrvata, od građanski opredijeljenih Srba, od svih dobronamjernih ljudi, tražimo njihovu pomoć da danas odbranimo građanska prava Crnogorki i Crnogoraca.

Ako danas ne odbranimo crnogorski narod svi zajedno, sjutra nećemo biti u stanju da branimo građansko i multietničko društvo koje je za nas svetinja.

Mi moramo biti hrabro na zajedničkom frontu odbrane Crne Gore. Oni koji je ugrožavaju imaju neku drugu matičnu državu, i žele da podvedu Crnu Goru pod svoje tuđe nacionalne i strateške interese. Mi drugu državu nemamo i ovu moramo braniti svim snagama, kazala je Draginja Vuksanović Stanković.

Promjene od 30.avgusta najveća prevara jer su loše prakse nastavljene dok su državu unizili

Navodne promjene o kojima oni govore nakon parlamentarnih izbora 2020. nijesu se dogodile. Jednostavno je jedna partijska elita smijenila drugu, a sve je u našoj društvenoj stvarnosti i u realnom životu građana ostalo skoro isto.

Kada je riječ o nacionalnim i državnim interesima, nažalost, situacija je još gora. Vlada Dritana Abazovića, kao i ona prije njega Zdravka Krivokapića, radila je u kontinuitetu protiv državnih interesa Cre Gore.

Danas je naša domovina unižena. Danas je naša država ugrožena. To treba jasno reći, i ne treba zbog toga da iskazujemo strah, nego moramo hrabro da iskoračimo i pokažemo spremnost da je branimo. Sa pozicije predsjednice države staću bezuslovno u odbranu naše Crne Gore kao jedine domovine punim srcem iskrenog patriote. To je moja misija u ovoj kampanji, kazala je kandidatkinja SDP-a.

Predstavljam partiju i građane koji su 30 godina srcem za Crnu Goru

Jednu stvar moram da kažem veoma glasno. Ja predstavljam partiju i sve one građane Crne Gore koji su prethodnih više od 30 godine srcem štitili građansku i multietničku Crnu Goru. Uvijek smo i na svakom mjestu branili crnogorsku nezavisnost.

Na ovim predsjedničkim izborima svjedočimo da se neki kandidati lažno predstavljaju kao građanski kandidati. Lako je dokazati da oni to nijesu. Ne možete biti građanski kandidati i istovremeno svoju politiku temeljiti na onoj negativnoj tradiciji SPC i političkim aspiracijama koje ona ima. Ne možete biti građanski kandidat, a da ispunjavate planove nacionalističkih krugova Srbije i želje njenih autoritarnih i antidemokratskih lidera Vučića i Vulina. Ne možete biti građanski kandidat, a da istovremeno jednako ne branite interese svih građana, već su vam oni jedne nacije i vjere bliži od onih drugih. Nekome može zvučati možda i neskromno, ali s punim uvjerenjem tvrdim – ja sam jedini kandidat koja je predstavnik autentičnih građanskih snaga, naglasila je Vuksanović Stanković.

Pokušavaju da nas zavaraju lažnim evropejstvom a urnisali su EU put države

Jedna od stvari za koju se sve partije i kandidati inicijalno zalažu jesu EU integracije. Svima je jasno da neki kandidati to ne rade iskreno i srcem, već stoga što znaju da je ogromna većina građana za EU integracije. Kao dokaz za to jeste činjenica da se ne zalažu za jačanje NATO integracija, a NATO jeste simbol autentične okrenutosti ka Zapadu. Politika koju ja predstavljam je od prvog dana za članstvo Crne Gore u NATO. Sa ovog mjesta ja pozivam sve kandidate da se jasno odrede prema NATO integracijama Crne Gore, kako bi svi građani vidjeli jasno da li su oni jasno i nedvosmisleno zapadno orijentisani, ili samo ukrivaju svoju antizapadnu orijentaciju nominalnom podrškom članstva Crne Gore u EU.

EU integracije su bile ugrožene tokom vladavine DPS-a usled korupcije i kriminala i raširene nepravde. Današnja vlast, međutim, suštinski uopšte ne teži EU integracijama, već ovo članstvo samo deklarativno navodi kao svoj politički cilj. Da je drugačije, poneki napredak bi  u ispunjavanju uslova napravili, ili još vidljivije, ne bi ignorisali zahtjeve naših EU partnera kada je reč o stavovima Venecijanske komisije, ili kada je riječ o nužnosti održavanja vanrednih parlamentarnih izbora, ili kada je riječ o potpisivanju neustavnog Temeljnog ugovora, naglasila je Vuksanović Stanković.

Želim da brinem o svima podjednako

Želim da se posebno obratim onim običnim ljudima koji su zaboravljeni od visoke politike i velikih tema i važnih političara. Da pokažem društvu i državi da se mora sa više solidarnosti i sa više pažnje baviti onima koji su zapostavljeni, ugroženi diskrimisani, ženama, licima sa invaliditetom, LGBT populaciji, djeci, mladima, starima i napuštenima. Predsjednik nema moć da donosi vladine politike i zakone, ali ima mogućnost da ukaže na nepravdu. Ja želim da budem takva Predsjednica. Ima Predsjednik mogućnost više i iskrenije, sa više brige i ljubavi u srcu ukaže na probleme sjevera. Prvenstveno na bolnu činjenicu da ovdje mnoge naše porodice i naše kuće opustješe. Hiljade mladih ljudi odlazi u južne gradove, odlazi u inostranstvo za poslom i boljim životom. To se mora zaustaviti, a to se možem zaustaviti samo usmjeravanjem državnog kapitala i investicija prema sjeveru. Brigom prema infrastrukturi, privredi i radnim mjestima ovdje, kazala je kandidatkinja SDP-a.

Sve što radim je iz srca

Moje riječi nijesu velike, moje riječi su ljudske i iskrene.

Moje riječi dolaze iz srca, a u tom srcu je najprije ljubav prema Crnoj Gori.

Neka ta ljubav koju zajedno nosimo obasja crnogorsko nebo na ovim izborima, neka ta ljubav bude pokretač svim patriotskim snagama, neka ta ljubav bude oslonac svima koji iskreno volimo našu jedinu Crnu Goru.

Pozivam vas zajedno da 19. marta zajedno, srcem, odbranimo građansku Crnu Goru. Nek je vječna Crna Gora, zaključila je svoje obraćanje na Konvenciji u Bijelom Polju Draginja Vuksanović Stanković.