Skip to content

Vuksanović Stanković: Na djelu Krivokapićev puzajući državni udar

Svaki ugovor, pa i Temeljni sa Crkvom Srbije, ako je suprotan Ustavu i zakonima Crne Gore i urušava njen građanski i sekularni koncept, je “ništavan pravni posao”, ocijenila je poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanovć-Stanković u emisiji “Znam da znaš” Gradske televizije.

Komentarišući jučerašnju najavu premijera Zdravka Krivokapića da je sve spremno za potpisivanje tog ugovora, kao i odlazak potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića u Beograd kod patrijarha Porfirija, ona je poručila da će uslijediti tužba za njegovo poništenje “jer se vrijeđa pravni poredak, opšti javni interes i principi javnog morala”.

“Potpisivanje Temeljnog ugovora uvelo bi Krivokapića i sve učesnike, ne samo u političku, nego i u krivično-pravnu odgovornost. Ovo je klasična zloupotreba pozicije na kojoj se premijer nalazi, a u sublimaciji s političkom, krivična odgovornost je za veleizdaju interesa Crne Gore”, saopštila je poslanica SDP-a.

Foto: gradski.me

Dodaje kako ne zna razlog Abazovićevog susreta sa Porfirijem, ali i da “SDP neće kalkulisati sa odlukama suprotnim interesima Crne Gore i da će se one donositi u Podgorici, a ne u Beogradu”.

Vuksanović-Stanković ističe da SDP nije protiv potpisivanja pomenutog ugovora sa Crkvom Srbije, ali onog “u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore, njenim građanskim i sekularnim karakterom”, i kojim će se obezbijediti ravnopravnost svih vjerskih zajednica – uključujući i vjernike Crnogorske pravoslavne crkve.

Podsjetila je da je SDP prva inicirala smjenu aktuelne Vlade, a da nova izvršna vlast mora imati jasne ciljeve i prioritete.

“To nijesu pitanja koja dijele crnogorsko društvo: Temeljni ugovor, popis i sve što iritira javnost, već odblokiranje procesa EU integracija za koje je potrebna većina u parlamentu da bi izglasala novog Vrhovnog državnog tužioca, sudije Ustavnog suda i članove Sudskog savjeta iz redova uglednih pravnika”, kazala je ona.

Znam da znaš – Gradska RTV

Smatra kako bi potenciranje osjetljivih pitanja moglo dovesti do sukoba među građanima.

Nije vrijeme za popis

Jedno od takvih pitanja je, kaže, i popis.

“Međunarodna zajednica je jasno podvukla da sada nema govora o toj temi. Ako je zakon u suprotnosti sa interesima države, SDP ga neće glasati”, navela je ona komentarišući što je Zakon o popisu, od juče, u skupštinskoj proceduri.

Smatra da je otkazivanje zvanične posjete šefa diplomatije Đorđa Radulovića Sjevernoj Makeodniji “srozavanje političkog i ličnog dostojanstva” premijera i Vlade.

“Ono što je najvažnije i najtragičnije je da urušavaju dostojanstvo države Crne Gore. Ne mogu reći njihove, jer se neko ko voli ovu državu ne ponaša kao odlazeći premijer Krivokapić. To je vrsta diplomatskog skandala na račun Crne Gore – i nije prvi slučaj”, istakla je poslanica SDP-a. Podsjetila je kako je Krivokapić svojevremeno čestitao neustavni dan entiteta BiH, Republike Srpske “koja je nastala na genocidu”, te na način dočeka u Beogradu, tokom prve zvanične posjete.

Poslanica SDP-a smatra da su takvi skandali prava ilustracija da su aktuelnoj vlasti bitne samo fotelje, te da su zbog toga spremni da “uruše čast i obraz države”. Smatra posebno neprimjerenim da Krivokapić tako nešto uradi iako je univerzitetski profesor.

Krivokapić sam protiv sebe

Smjene u vrhu ministarstava koje Krivokapić sprovodi od početka sedmice, su još jedan revanšistički potez prema neistomišljenicima i protiv interesa Crne Gore – što je, dodaje, praksa aktuelne Vlade od njenog formiranja.

Ona podsjeća da na smjenu svih direktora osnovnih škola, kao i nova imenovanja u zdravstvenom sektoru.

Vuksanović-Stanković poručuje da je Krivokapić svim potezima – uključujući i preuzimanje nadležnost ministra pravde i manjiskih prava, iako nije pravnik – pokazao da će “sam sebe uhapsiti”.

“Ovakvim potezima toliko zloupotrebljava poziciju i urušava Ustav, da će na kraju krivično i politički odgovarati. Sve koji su radili protiv interesa Crne Gore – njega, ministarku odbrane Oliveru Injac, zdravlja Jelenu Borovinić-Bojović, prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesnu Bratić – imunit štiti još koji dan. Oni su radili protiv Ustava i zakona, na urušavanju nacionalnih interesa Crne Gore, a postupajući po naredbama zvanične Srbije. A to se zove veleizdaja i za to se politički i krivično odgovara”, tvrdi poslanica SDP-a.

Glupost i bezobrazluk

Komentarišući izjave Krivokapića i Abazovića da je “na djelu državni udar”, navodi da se “svaki rad državnih organa van ovlašćenja može smatrati državnim udarom” – bez obzira da li je riječ o Vladi, Skupštini ili bilo kojoj instituciji.

Poručuje da je na djelu “Krivokapićev puzajući državni udar,” jer pravi skandale čime “udara na institucije sistema”.

Kad je riječ o protestima, podržava takav način izražavanja volje građana, iako se ne slaže sa stavovima onih koji sad protestuju – “naročito sa izlilvima mržnje, šovinizma prema manjinama i Crnogorcima”.

“Potpuno razumijem građane koji su glasali za promjene. Da je prethodni režim bio i najsavršeniji, red je da se nešto promijeni nakon 30 godina i da nam to pokaže – da li može biti bolje ili 100 puta gore, kao što je sada”, dodala je ona.

Govor ministarke Bratić na protestima, gdje je i lično prozvana, Vuksanović-Stanković doživljava kao “posljedicu djelovanja i izvršavanja zadataka zvaničnog Beograda, u cilju zaokruživanja Srpskog sveta”.

Smatra da je svaki potez Bratić kao ministarke bio usmjeren protiv države koja ju je primila i dala državljanstvo, što je za svaku osudu, prezir i zabrinutost.

“Onakav govor mržnje je posljedica politike “Srpskog sveta” i djelovanja kleronacionalističke Vlade Crne Gore, a sve u službi zvaničnog Beograda sa ciljem zaokruživanja velikodržavnih projekata, koji nas vraćaju u 90-te. Ova Vlada je završila karijeru, odlazi 4. februara i izlaz iz krize su ili novi izbori ili manjinska Vlada”, saopštila je poslanica SDP-a.

Svrstavanje Demokrata uz DF

Podsjeća da su u Skupštini u toku sjednice četiri radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva i da bi naredni izbori bili legitimni, moraju se pojedini zakoni izmijeniti, za šta je potrebna tropetinska većina.

“Uslov za izbore je upravo izbor nove Vlade koja će to pripremiti i raditi u interesu Crne Gore”, navela je ona.

Smatra da DF i Demokrate pokazuju pravo lice i da je sada jasnije zbog čega su spremni i na nemire.

Poručuje kako reformske, građanske i multinacionalne snage treba da uvedu Crnu Goru u EU, a ne “kleronacionalistička, šovinistička i nacionalistička aktuelna vlast”.

“Zapadne ambasade ih više ne pominju kao ranije i niko ih više ni ne posjećuje. Mislim da to dovoljno govori”, rekla je ona o poziciji Demokrata.

Crna Gora, dodaje, mora dobro razmisliti šta joj nudi inicijativa “Otvoreni Balkan”.

“Ne možemo na tu temu govoriti da ‘nije dobro iskomunicirana’, kao što kaže Abazović. Ja vjerujem kako je to drugo lice ‘Srpskog sveta’, ali u ljepšem pakovanju. Treba sjesti za sto i vidjeti kakva je pozicija Crne Gore, da li se čuva njen suverenitet i integritet – uključujući teritoriju. I tu nema kompromisa. Ali, Crnoj Gori je put u EU – kakav Balkan”, poručila je Vuksanović – Stanković.

O konačnom formiranju vlasti u Cetinju, kako je dodala, stav će iznijeti organi SDP-a, a građani će biti upoznati na vrijeme.