Skip to content

Vuksanović Stanković: Nećemo dozvoliti urušavanje građanskog koncepta

Namjera pale vlade i vlasti Dritana Abazovića je da u teškoj političkoj i institucionalnoj krizi organizuje popis stanovništva, suprotno preporukama Evropske statističke organizacije, ocijenila je poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković na PRESS konferenciji.

“Popis u svakoj uređenoj zemlji predstavlja važan statistički i administrativni alat uz pomoć kojeg jedna zemlja kreira politike u ogromnom broju društvenih oblasti. Ne možemo do kraja naglasiti značaj koji kredibilno i profesionalno urađen popis ima za jednu zajednicu” izjavila je poslanica Draginja Vuksanović Stanković.

“Međutim, kako je Crna Gora zemlja političkih čuda, popis kod nas je još uvijek dio priče o nacionalnom prebrojavanju krvnih zrnaca stanovnika. Tako je bilo i pred prošli popis kad je tadašnja opozicija sprovele veliku kampanju sa ciljem povećanja broja nacionalnih Srba, sa jasnom strategijom i ciljevima koji nemaju veze sa bilo čime što je evropsko ponašanje i izgradnja građanskog društva” dodala je Draginja Vuksanović Stanković.

“Zbog toga je namjera pale Vlade i vlasti Dritana Abazovića da u ovakvo teškoj političkoj i institucionalnoj krizi organizuje popis stanovništva, suprotno preporukama evropske statističke organizacije, jasan pokazatelj da on nastavlja da sprovodi agendu koja mu je zacrtana od regionalnog centra moći čije želje očigledno ispunjava u posljednje vrijeme” istakla je Vuksanović Stanković.

“Jasne najave predstavnika lidera parlamentarne većine iz DF da će popis služiti u svrhu povećanja broja pripadnike jedne nacije kako bi se poslije toga ušlo u promjenu Ustava” rekla je Vuksanović Stanković.

“Kada vlast ima za cilj da poveća broj građana koji se izjašnjavaju jednom nacionalnošću, onda to budi sumnju i svakako da će SDP i građanska Crna Gora imati jasan odgovor na ovaj pokušaj etničkog inžinjeringa koji je direktno suprotan njenom građanskom konceptu ali i evropskom putu naše zemlje” zaključila je  Draginja Vuksanović Stanković.

Bojan Zeković: Popis se želi iskoristiti za rušenje građanskog karaktera i evropske orijentacije Crne Gore


“Ono čemu svjedočimo i protiv čega dižemo glas jeste jasna namjera, a u tom smislu postoje i izjave šefa Kancelarije Vlade Srbije za odnose sa Srbima u regionu i dijasporom da je popis u zemljama regiona veoma važna stvar za državu Srbiju i oni iskazuju jasnu namjeru da kroz popis sprovode etnički inženjering u zemljama regiona, a takvu najavu imamo i od strane poslanika DF-a u Skupštini Crne Gore” izjavio je potpredsjednik SDP Bojan Zeković.

“Popis, koji treba da bude čisto statistička stvar koja pomaže u kreiranju demografskih politika želi se iskoristiti za rušenje građanskog karaktera i evropske orijentacije Crne Gore i protiv toga dižemo glas. Pokušava se vještački podići procenat jedne nacije od čega građani Crne Gore ne mogu imati nikakvu korist” zaključio je Zeković.