Skip to content

Vuksanović Stanković: Odluka o NATO jedno od najvažnijih dostignuća državne politike

„Partija kojoj pripadam se zalagala za članstvo u NATO otkako je osnovana – više od 3 decenije, i to je jedna od najvažnijih odluka koju je Crna Gora donijela što najbolje potvrđuje i sve ono tragično što se dešava povodom ruske agresije na Ukrajinu“, kazala je predsjednički kandidat SDP Draginja Vuksanović Stanković govoreći na otvaranju Balkanskog okruglog stola Međunarodne unije mladih socijalista (IUSY), čiji je organizator Forum mladih SDP-a.

Tema ovogodišnjeg sastanka je “Izazovi bezbjednosti u regionu zapadnog Balkana”, što predstavlja sjajnu priliku da lideri omladinskih organizacija socijaldemokratske orijentacije iz našeg regiona i Evrope, razmijene mišljenja i viđenja bezbjednosnih izazova tokom prethodnih godina, a naročito u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu.

„Da nije bilo odluke o NATO danas bismo imali ko zna kakve okolnosti i neuporedivo veće bezbjednosne izazove. Ako znamo da smo uprkos svemu tome i dalje na meti snažnog malignog i destabilizirajučeg uticaja od strane zvanične Moskve, to samo po sebi govori dovoljno“, navela je Vuksanović Stanković.

Ona je kazala da smo u Crnoj Gori ponosni jer smo ovakvom odgovornom politikom omogućili našim građanima najviši nivo bezbjednosti i sigurnosti, u veoma turbulentnom okruženju i u uslovima sve većih širih bezbjednosnih poremećaja.

„Vi koji pripadate novim generacijama političara regiona morate da učinite sve da ovaj prostor jednom za svagda raskrsti sa retrogradnim i opasnim politikama nacionalizma i velikodržavlja koje su mnogo puta skupo koštale sve naše zemlje i narode“ ukazala je Vuksanović Stanković.

Ona je naglasila da su progresivne politike i snažan građanski aktivizam najbolji instrument za preveniranje novih ciklusa nazadnih i opasnih ideologija. Time će se, dodala je ona, dati i najveći doprinos bezbjednosti i stabilnosti što je preduslov ukupnog prosperiteta i ekonomskog i demokratskog razvoja regiona, što mora biti temeljna obaveza svake odgovorne politike.