Skip to content

Vuksanović Stanković: Ovakav Ugovor je krađa istorije i identiteta države

Poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković smatra da je ovaj ugovor istorijski pravno i politički neprihvatljiv za državne interese Crme Gore.

  • Sama činjenica da SPC nije postojala ni u Srbiji, a da postoje brojni dokumenti koji svjedoče o nastanku i razvoju CPC, govori da ovaj ugovor predstavlja falsifikovanje i krađu istorije Crne Gore i krađu identiteta naše države – naglasila je Vuksanović Stanković.

Ona je podsjetila da ugovor, kao vrlo važan pravni institut, podrazumijeva uzajamnost prava i obaveza ugovornih strana, te da je nevjerovatna činjenica da u jednom ovakvom pravnom aktu između Crne Gore i SPC postoji samo prava crkve, a obaveze države.

  • Nema nijedne norme koja ukazuje na uzajamnost. Kakav je to ugovor u kojem Crna Gora nema nikakva prava, nego joj se nameću samo obaveze. Ovo je diktat, ovo je neko poslušno unio služeći interesima tuđe države umjesto interesima svoje države. Što se tiče ostalih, ovaj ugovor predstavlja državu u državi, oni su ga sa pravom nazvali Temeljnim ugovorom, jer sebe smatraju državom – naglasila je Vuksanović-Stanković.

Nevjerovatno je, ističe ona, da u ugovoru postoje norme da se postupak ne može pokrenuti, a da se o tome prethodno ne obavijesti arhijerej.

  • Nevjerovatno je da je preambula vješto napisana i ona predstavlja pravni osnov za sticanje prava svojine. A način sticanja imate u činjenici da se država obavezuje da omogući SPC pravo da upiše pravo svojine na svim nepokretnim i pokretnim dobrima – na kojim, pa onim našim – naglasila je Vuksanović Stanković.

Prema njenim riječima, i sa istorijskog i pravnog aspekta u mnogim činjenicama ovaj ugovor je potpuno neprihvatljiv.

  • A što se tiče političkog aspekata, moram da podsjetim da je Vlada Zdravka Krivokapića pala jer je politiku gradila na kleronacionalističkim principima. I ja sam rekla, kada smo glasali za novu Vladu, da je ovo najmanje zlo za nas, jer da se ostalo sa Vladom Krivokapića ona bi pripremala izbore. Da smo išli na tehničku onda bi se desilo da bi Demokratski front imao dominantnu ulogu, i ostalo je da se formira manjinska, ali on je morala da ima agendu evropsku, a ne agendu srpskog sveta – objasnila je Vuksanović Stanković.

Ona je poručila da Crna Gora mora da piše evropsku agendu i da to mora da bude prioritet svih prioriteta i Abazovića i čitave Vlade, a ne pitanja koja nas dijele i vraćaju u prošlost.

  • Da ne govorim da su suprotna nacionalnim interesima. Ako se ovaj ugovor potpiše, to bi značilo kapitulaciju Crne Gore, izdaju, džaba bi nam bili zastava i himna i grb potpisom ovakvog ugovora – zaključila je Vuksanović Stanković.

Izvor: POBJEDA