Skip to content

Vuksanović-Stanković pisala Abazoviću: Pokrenite proceduru za skraćenje mandata Skupštini

Poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović-Stanković, pozvala je premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića da bez odlaganja pokrene proceduru predlaganja odluke o skraćenju mandata Skupštini Crne Gore

Pismo prenosimo integralno: 

Pozivam Vas da bez odlaganja pokrenete proceduru predlaganja odluke o skraćenju mandata Skupštini Crne Gore, što je Vaše ustavno ovlašćenje u skladu sa članom 84 stav 4 Ustava Crne Gore.

Vlada u tehničkom mandatu koja je prije pet mjeseci izgubila povjerenje u Parlamentu nema legitimitet da upravlja državom i Vi ste toga vrlo dobro svjesni, pa je Vaša elementarna obaveza da ne dozvolite dalju degradaciju ustavnog i političkog sistema zemlje kroz pokretanje postupka, čiji je krajnji ishod skraćenje mandata Skupštini i sljedstveno tome raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Političke razlike kao i politička ambicija da se bude na čelu izvršne vlasti je jedna stvar ali je insistiranje da se pošto poto, bez legitimiteta i podrške građana, obavlja najviša funkcija u državi klasična zloupotreba koja prijeti da opasno radikalizuje političke i društvene odnose. 

Valjda ćete se saglasiti da bilo čija funkcija, pa ni Vaša, nije vrijedna potpune degradacije i obesmišljavanja osnovnih demokratskih principa čime se zemlja svakim danom sve više vodi u krizu bez presedana.

Zbog svega što se dešava, Crna Gora je već postala jedan od većih regionalnih problema i, umjesto da bude sinonim za integracioni i reformski napredak, njen ugled se intenzivno srozava do nivoa već izglednog i izvjesnog međunarodnog posredovanja, kao načina rješavanja krize u koju je uvela aktuelna parlamentarna većina.

Vjerujemo da gaženje Ustava usvajanjem onakvih izmjena Zakona o predsjedniku na kraju ipak neće proizvesti posljedicu u izboru neustavne Vlade koja bi Crnu Goru i formalno odvela u međunarodnu izolaciju. I sami ste saopštili nakon neuspješnih pregovora koje ste imali da nije vjerovatno da takva Vlada bude formirana. Zbog toga, jedini racionalan i zdravorazumski izlaz iz date situacije je da se stvore uslovi za hitno raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

To bi bio i signal u dobrom pravcu, u smislu uspostavljanja elementarnog povjerenja i dobre atmosfere u susret izbora sudija Ustavnog suda koje nas očekuje u narednim danima. Vanredni izbori i deblokada Ustavnog suda put su ka razrješenju trenutne političke i institucionalne blokade, pa Vas stoga još jednom pozivam da iskoristite ustavnu mogućnost i pokrenete proceduru za skraćenje mandata Skupštini.