Skip to content

Vuksanović Stanković: Pokazaće se ko je za evropske, a ko za diktatorske vrijednosti

Pitanje ruske agresije na Ukrajinu nije suštinski ni vojno ni političko pitanje, nego prije svega civilizacijski odnos prema jednom bezumlju koji se desio evropskoj državi i evropskom narodu u sred dvadeset i prvog vijeka, kazala je danas u Skupštini poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković.

“I odnos poslanika koji će danas diskutovati i izjasniti se o ovome će pokazati ko je za evropske vrijednosti, a ko za despostski i diktatorske. Ko je za učlanjenje u EU, koja je jedinstvenija nego ikad, a ko nasljednik onih koji su nas gurali u federaciju sa Rusijom i Bjelorusijom i raznim evro-azijskim integracijima đe Crnoj Gori ni po čemu nije mjesto”, istakla je ona.

Danas je, kako kaže, cijeli svijet zgranut jednim srednjevjekovnim nasiljem nad mirnim građanima Ukrajine, koji su brutalno napadnuti do svog sjevernog susjeda samo zbog toga što neko misli da na njenoj teritoriji treba praviti “ruski svijet”, njih protjerati, a na njihovoj teritoriji instalirati marionetsku i kvinslišku vlast koja će promijeniti sve, od tv kanala, preko monete, obrazovnih sistema i svega onoga što čini jednu državu.

“Rusija čak i ne krije da je cilj da anektira osvojene teritorije, dok u javnost skoro svakog dana izlaze snimci ratnih zločina ruskih trupa i u Buči i u Borodjanki i u Irpinu i u Mariupolju i u desetina drugih gradova i sela. Raketama dugog dometa se ruše civilni objekti, škole, bolnice, vrtići, stambene zgrade. Danas svijetu prijeti glad zbog toga što preko 20 miliona tona žitarica ne može biti izvezeno iz Ukrajine, koja je jedna od najznačajnijih poljoprivrednih proizvođača”, istakla je Vuksanović Stanković.

Prema njenim riječima, prošle godine smo u Crnoj Gori dočekali 233.000 dragih ljudi iz Ukrajine, dok ih je u proteklim decenija nekioliko miliona posjetilo našu zemlju.

“Danas nam neki od njih dokaze kao izbjeglice, zbog toga što je bezumni režim odlučio da ih istjera iz svojih domova.
Crna Gora je bila na strani slobode uvijek kad je trebalo – i kad su se oslobađale balkanske zemlje, i kad se čuvao mir na Kritu, i u Španskom ratu i kad je trebalo ustati protiv fašizma i nacizma. Bilo je među nama, nažalost i onih koji su podržavali agresore. I nasljednici jednih i drugih će se danas na ovom pitanju jasno vidjeti”, zaključila je Vuksanović Stanković.