Skip to content

Vuksanović Stanković: Stabilne i multietničke CG i BiH najveći su trn u oku velikodržavnom nacionalizmu

Predsjednička kandidatkinja SDP Draginja Vuksanović Stanković je političarka – simbol borbe za građansko društvo i protiv politike nacionalizma i velikodržavlja koja je u bliskoj prošlosti devastirala region a sada opet prijeti da ga destabilizuje, zajednička je ocjena u razgovorima koje je Vuksanović Stanković vodila sa Denisom Bećirovićem, članom Predsjedništva BiH, Benjaminom Karić, gradonačelnicom Sarajeva i Sašom Magazinovićem, poslanikom SDP BiH u Parlamentu Federacije BiH.

Vuksanović Stanković je tokom posjete Sarajevu još jednom istakla svoju privrženost politici dobrosusjedstva čemu su Crna Gora i Bosna i Hercegovina u proteklom periodu davale snažan pečat.

„Nažalost u Crnoj Gori u posljednje dvije i po godine imamo na sceni politiku koja je degradirala poziciju Crne Gore kao regionalnog predvodnika u EU integracijama i koja je kroz niz nepromišljenih i štetnih poteza ugrozila i odlične odnose sa nekim susjedima“, kazala je Vuksanović Stanković.

Ona je naglasila da ne može biti trajne regionalne stabilnosti dok god se definitivno ne raskrsti sa malignim i zlim politikama koje truju zemlje regiona – politikama koje još uvijek nijesu spremne da priznaju genocid u Srebrenici, politikama kojima su ratni zločinci heroji i uzori, politikama koje i dalje maštaju o velikim državama i mnogim sličnim stvarima.

„Porazno je da poslije svega što se desilo opet imamo na sceni takve politike a još je poraznije ćutanje i relativizovanje od strane onih koji bi trebalo da dignu svoj glas“, navela je tokom razgovora Vuksanović Stanković.

Ona je sagovornicima prenijela očekivanje da će Crna Gora nakon izbornih ciklusa koji slijede uspjeti da uspostavi nespornu i istinsku proevropsku politiku koja nema dilema oko strateškog puta države i regiona u cjelini.

„Stabilnost Crne Gore i Bosne i Hecregovine je kičma stabilnosti i prosperiteta regiona i baš su zato naše dvije države posebno na meti onih koji žele haos u regionu, po receptu onoga što se punih godinu dana dešava u Ukrajini“, zaključila je Vuksanović Stanković.