Skip to content

Vuksanović Stanković traži podatke o trgovini Lukom

Vlada je juče kupila na berzi još 1,3 miliona akcija luke Bar za oko 1,2 miliona eura po prosječnoj cijeni od 89,8 centi.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković zatražila je od Montenegro berze podatke o svim transakcijama sa akcijama Luke Bar u proteklih šest mjeseci, kao i njihovim cijenama u proteklom periodu.

”Ključni razlog zbog kojeg smo se odlučili da postavimo pitanje oko Luke Bar nalazi se u brojnim nelogičnostima samog procesa, kretanju cijena akcija na berzi, kao i izostanku bilo kojeg racionalnog razloga za kupovinu akcija u preduzeću u kojem država već ima natpolovičnu većinu. Sve ove dileme posebno dolaze do izražaja zbog toga što se upravo juče država, odnosno Ministarstvo finansija, zadužuje po skoro “zelenaškoj” kamatnoj stopi od 7,5%, čime će se dati skoro 19 miliona eura samo za kamate na taj kredit. Zbog toga je veoma bitno da saznamo sve elemente ovog posla, kao i razloge zbog čega se ušlo u ovaj proces”, navela je “Vijestima” Vuksanović Stanković.

U dopisu Montenegro berzi ona je navela da javnost ima pravo da bude informisana o ovome i da odgovore traži kao poslanica.

Ona je pitala: Da li možete da nam dostavite podatak o svim transakcijama na vašoj berzi akcijama preduzeća Luka Bar, u posljednjih šest mjeseci? Kolika je bila prosječna cijena pri trgovini akcijama Luke Bar u 2021. godini? Da li možemo da dobijemo na uvid vašu odluku o privremenom razvrstavanju akcija emitenta Luka Bar, u segment za promatranje? Šta pomenuta odluka eksplicitno znači? Da li posjedujete odluku-obavještenje komisije za tržište kapitala, dostavljenu Luci Bar, u kojem je ukazano da je u ovom slučaju postoji sumnja da se trgovina akcija vrši na bazi insajder informacija, što predstavlja nezakonito djelovanje i krivično djelo?

Vlada kupila još 1,3 miliona akcija, stigla do 77 odsto

Vlada je juče kupila na berzi još 1,3 miliona akcija luke Bar za oko 1,2 miliona eura po prosječnoj cijeni od 89,8 centi. Od naloga za kupovinu akcija ostalo je još oko 380 hiljada eura, pa će akcionari imati priliku i da u ponedjeljak prodaju svoje akcije.

U posljednje dvije sedmice Vlada je kupila 13 miliona akcija Luke Bar za 11,7 miliona eura, time je povećala svoj udio sa 54 na oko 77 odsto.

Iz Vlade je još ljetos saopštavano da želi dostići dvotrećinsko vlasništvo u Luci kako bi mogla da samostalno donosi odluke o pripajanju sa bivšem kontejnerskim terminalima, koji su sada posebna kompanije “Port of Adria” u većinskom vlasništvu turskog “Gobal Portsa”. Nakon što je kupila potreban broj akcija za dvotrećinsko vlasništvo od 67 odsto, Vlada je nastavila da kupuje akcije po istoj cijeni do 90 centi. Premijer Dritan Abazović je nedavno kazao da Vlada želi da postane stopostotni vlasnik Luke, da su započeli pregovore o kupovini “Port of Adria” i izgradnji budućeg gasnog terminala, kao i da očekuju da Luka godišnje donose državi 100 miliona eura.

izvor: VIJESTI