Skip to content

Vuksanović Stanković:Sjednica Skupštine što prije kako bi se raspravljalo o akcizama

Poslanica SDP Draginja Vuksanović Stanković uputila je inicijativu potpredsjedniku Skupštine Bulajiću za zakazivanje sjednice na kojoj bi se raspravljalo o izmjenama i dopunama zakona o akcizama.

“Obraćam Vam se inicijativom za zakazivanje sjednice Skupštine Crne Gore. Posdjećam da je Odbor za ekonomiju, finansije i budžet na 27. sjednici održanoj 18.03. donio zaključak kojim Vas poziva da do kraja marta zakažete sjednicu Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o izmjenama i dopunama zakona o akcizama koje je podnijela Socijaldemokratska partija, kasnije i Vlada Crne Gore” navodi se u inicijativi.

“Niz zakona koji su u skupštinskoj proceduri ne mogu biti razmatrani, usljed činjenice da Skupština ne ostvaruje svoju ustavnu funkciju, usljed čega trpe grđani” ističe se u inicijativi.

“Pred Skupštinom stoji i obaveza, da u bezbjednosno veoma delikatnom trenutku, ne dozvoli da odlazeća Vlada, suprotno volji građana i čvrstom proevropskom i proNATO opredjeljenju, suprotstavlja Crnu Goru našim EU i NATO partnerima i preko 140 zemalja članica Ujedinjenih nacija. Crna Gora mora, jer većina građana to želi, svoju vanjsku i bezbjednosnu politiku po pitanju agresije Ruske federacije na Ukrajinu uskladiti sa našim EU i NATO partnerima” dodala je Vuksanović Stanković.

“Pozivamo Vas da kao potpredsjednik Skupštine, učinite sve kako bi Skupština funkcionisala u skladu sa Ustavom i osnovnim demokratskim postulatima. Svaki drugi pristup vodio bi daljem usložnjavanju  i zaoštravanju  odnosa među političkim akterima i institucijama i nosio ogromne opasnosti za političku, ekonomsku, pa i bezbjednosnu situciju u državi” istakla je Vuksanović Stanković.

“Za pozitivne promjene i reforme u društvu potrebno je da sve institucije rade u skladu sa Ustavom i zakonom, da budu demokratske i funkcionalne. To posebno važi za Skupštinu Crne Gore” navedeno je u inicijativi.

“Očekujem da ćete cijeniti dobronomjernost ove inicijative i da nećete nastaviti sa blokiranjem Skupštine Crne Gore i na sebe preuzeti odgovornost za sve posljedice koje takvo ponašanje sa sobom povlače” zaključila je Vuksanović Stanković.