Skip to content

Zeković: “Ekspertska vlada” ima duboko antievropsku, prorusku politiku

Činjenica da Vlada odbija da podrži jedinstvenu politiku EU najbolje pokazuje njen antievropski vrijednosni profil. Suprotstavljajući Crnu Goru temeljnoj evropskoj politici konfrontiramo je, na štetu građana, čitavom demokratskom svijetu – preko 140 država članica UN.

„Prva demokratska Vlada“ ili „ekspertska Vlada“, koja je došla na krilima „emancipatorskih litija“, sa zadatkom da nas vodi u svijetlu budućnost po pitanju agresije Ruske Federacije na Ukrajinu ima duboko antievropsku, odnosno prorusku politiku. Nakon temeljnog iživljavanja nad građanskim bićem Crne Gore ne osjećaju ni mrvu odgovornosti, zbog rezultata svoje Vlade.

Sada konstituenti Vlade koju sami ocjenjuju očajnom, žele “prodati” istu politiku u drugom pakovanju kao nešto novo. Ubjeđuju nas da je novu Vladu neophodno formirati ne samo sa partnerima DF-a, već prije svega na njihovoj – DF politici. Upravo na antievropskoj politici ćemo, tvrde, ubrzati EU integracije. Evropski put, nezavisnost, NATO, građanski i sekularni karakter društva najbolje će čuvati i unaprijediti oni koji su bili protiv tih vrijednosti.

I nije toliki problem ako napravite pogrešan izbor, problem je kada želite taj pogrešan izbor da ponovite. Insistiranjem na istovjetnoj grešci teško da možete uvjeriti nekoga da to radite u dobroj vjeri i da griješte usljed neznanja.

Jer, stvari su previše jasne i potpuno očigledne. Ko danas kakvu politiku u Crnoj Gori zastupa i ko ima regionalne mentore i savjetodavce, čiji se ruski, antiEU i antiNATO pipci žele usaditi po sred nove crnogorske Vlade. I to u najdelikatnijem bezbjednosnom trenutku po region i čitavu euroatlantsku zajednicu.

Insitiranje na istoj grešci neizbježno ukazuje na zlu namjeru.

Bojan Zeković

Potpredsjednik SDP