Skip to content

Zeković: Kada izaberete partijski menadžment, dobijete gubitak od preko 10 miliona eura

Socijaldemokratska partija poziva ministra Bojanića da javno saopšti stav po pitanju odluke Vlade, donijete u kasnim satima i skrivane od javnosti, da odobri EPCG da računovodstvenom akrobatikom izmiri finansijske gubitke CEDIS-a u iznosu od 10,9 miliona eura.

Kada izaberete menadžment po partijskom ključu, a dobijete gubitak od preko 10 miliona eura, elementarno je odgovorno da partije koje su ih delegirale pojasne građanima kako su ih ošteteili. Pogotovo jer se radi o monopolskom državnom preduzeću, koje je u proteklim godinama ostvarivalo značajan profit, čak i prije puštanja podmorskog kabla u funkciju.

Činjenica da je preduzeće u elektroenergetskom sektoru uspjelo da ” proizvede” godišnji minus od 10,9 miliona eura, da je Ministarstvo kapitalnih investicija izbjeglo preuzimanje odgovornosti i odluku porenijelo na Vladu, da je Vlada odluku donijela iza leđa javnosti, da postoji niz javno iznijetih dilema po pitanju zakonitosti čitave procedure, ulaska u zonu nedozvoljene državne pomoći i potencijalne štete za državu i manjinske akcionare, obavezuju ministra da javno saopšti stav.

Takođe, otvara se i niz drugih pitanja od kojih je suštinsko – šta je uzrokovalo toliki gubitak? Koliko stotina novih zaposlenih je angažovano u ovoj i drugim državnim preduzećima u ovoj oblasti i zašto resorno ministarstvo i ministar nijesu reagovali tokom protekle godine kad je bilo izvjesno da će CEDIS ući u minus, kako bi se smanjile štetne posljedice.

Pozivamo i Agenciju za zaštitu konkurencije da ispita na koji način je čitav posao odrađen, kako bi se utvrdilo da li je riječ o nelegalnoj državnoj pomoći. Poslije cijele priče oko “eksperata” na čelu najznačajnijih državnih preduzeća jasno je da će direktnu štetu trpjeti budžet Crne Gore zbog manjeg poreza, većinski, ali i manjinski akcionari zbog manje divedende, a cijeli sistem indirektno  zbog nesigurnosti za dalje ulaganje zbog ovog “kaubojskog” računovodstva koje se opet primjenjuje u kasnim satima.

Dug od 10,9 miliona eura obavezuje menadžment i Ministarstvo da javno prezentiraju rezultate svog rada. Ako je i od eksperata, mnogo je.

Bojan Zeković

Potpredsjednik SDP