Skip to content

Zeković: Maske pale na Cetinju

Potpredsjednik SDP-a Bojan Zeković u razgovoru za Vijesti ocijenio je da “promjena vlasti, kao fundament demokratije, u vrlo osjetljivom sektoru bezbjednosti nije iskorišćena za profesionalizaciju, već je neprimjereni partijski uticaj zamijenjen tuđim uticajem, neznanjem, neprofesionalizmom i nerijetko svjesnim podrivanjem institucija za tuđe interese.” Komentarišući događaje na Cetinju istakao je da je “vazalni karakter ove vlasti, najvidljiviji kada treba donositi teške odluke koje se tiču unutrašnje bezbjednosti. Tu su svi bili prinuđeni pokazati svoje pravo lice. I premijer i Demokrate, ali i oni profesionlni službenici koji su odbili biti tuđe sluge i bili optuženi za “puzajući terorizam”

Zeković tvrdi da neophodne političke promjene nijesu iskorišćene da se raskine sa lošim praksama i profesionalizuju institucije, već se nastavilo sa namjerom da se bezbjednosni sektor svede na nivo partijskog plijena. “Posljedice takvog pristupa, praćenog manjkom znanja i iskustva su očigledne. Zbog takvog ponašanja danas i savjetnik koordinatora bezbjednosnih službi, njihovo ponašanje u posljednih godinu dana opisuje kao ponašanje djeteta u prodavnici igračaka. U najosjetljivijim bezbjednosnim trenucima premijer je odluke donosio sa Markom Milačićem, a ministra Sekulovića i direktora Brđanina optuživao za “puzajući terorizam”, a ministar premijera da mu je upućivao nezakonite zahtjeve. Ključne informacije ANB nije dostavljala Upravi policije, što sve ukazuje na privatizovanje državnih organa i institucionalni haos.”

On ocjenjuje da je godina za nama obilovala aferama u bezbjednosnom sektoru, počev od nezakonitih imenovanja, preko takvih “faulova” kao što je otkrivanje identiteta sopstvenih i operativaca partnerskih službi, do dostavljanja podataka licima koja su bila predmet rada Agencije. Takvo ponašanje, tvrdi, nekada lakše pripisati zloj namjeri, nego potpunom neznanju će za posljedicu imati ozbiljan i dugotrajan gubitak povjerenja i zaposlenih i partnerskih službi. 

“Promjena vlasti, kao fundmant demokratije, ovdje nije iskorišćena za profesionalizaciju u vrlo osjetljivom sektoru, već je neprimjereni partijski uticaj zamijenjen tuđim uticajem, neznanjem, neprofesionalizmom i nerijetko svjesnim podrivanjem institucija za tuđe interese.”

Vazalni karakter ove vlasti, najvidljiviji je kada treba donositi teške odluke koje se tiču unutrašnje bezbjednosti. Tu su svi bili prinuđeni pokazati svoje pravo lice. I premijer i Demokrate, ali i oni profesionlni službenici koji su odbili biti tuđe sluge i bili optuženi za “puzajući terorizam”. Premijer koji sa Markom Milačićem i Milanom Kneževićem naređuje hapšenja, najbolja je slika potpunog institucionalnog sloma. Vlada u kojoj premijer optužuje ministra za “puzajući terorizam”, a ministar premijera da mu je upućivao nezakonite zahtjeve, nije garancija bezbjednosti, već njena najveća opasnost.

Komentarišući kadrovske promjene u bezbjednosnom sektoru, ocijenio je da u pojedinim slučajevima i nijesu ni imale za cilj profesionalizaciju i jačanje institucija. “Politički ambijent gdje se, kako tvrdi doskorašnji savjetnik g. Abazovića, “svako pitanje iz sektora bezbjednosti koristi za podizanje rejtinga ili za odmjeravanje političkih snaga”, onemogućava normalan rad profesionalaca u bezbjednosnom sektoru. Koordinacija suštinski ne postoji, na Odboru za bezbjednost i odbranu utvrđeno je da ANB ključne informacije nije dijalila sa Upravom policije.”

On je podsjetio da je SDP dao saglasnost za imenovanje direktora Uprave policije, “uvažavajući profesionalnu biografiju g. Brđanina. Svaku aktivnost koja je značila borbu protiv organizovanog kriminalna imala je našu snažnu i javnu podršku. Ipak insistiramo da se aktivnosti bezbjednosnih služni ne koriste u svrhu jeftinog samoreklamerstva, već da svi u okviru zakonskih nadležnosti daju doprinos bezbjednosti kao temeljnoj vrijednosti.”