Skip to content

Zeković: Memorandum prihvatanje da je Crna Gora građanska država

Potpredsjednik Socijaldemokratske Crne Gore (SDP) Bojan Zeković kazao je da Memorandum o saradnji pokreta URA, SNP, CIVIS i manjinskih partija vidi kao pozitivan pomak i prihvatanje da je Crna Gora građanska država. On je rekao da je to suštinsko odustajanje od politike onog memoranduma iz osamdesetih kome su pojedini služili.

“Trenutnu političku situaciju vidim kao posljedni i sažaljenja dostojni pokušaj Vlade Crne Gore da opstane, iako je niko ne podržava. Pokušavaju dočekati Novu godinu na funkcijama mrcvareći politički sistem, maltretirajući građane koji su prošle godine dobili budžet u junu, a ove godine se budžetiranje pretvorilo u jeftino šegačenje sa problemima građana, a neslaganja prerasla u fazu razmjene uvreda i gađanje fasciklama. Kada ministar suštinski pale Vlade, izigravajući realnu potrebu za rastom zarada i smanjenjem doprinosa, bez ijednog broja i analize efekata, predloži da minimalna zarada poraste duplo, a oni koji su ga birali “podrže” tako što kažu, ne duplo već tri puta, ja to vidim kao lošu parodiju na inicijalni bezobrazluk i ruganje sa problemima građana” naveo je Zeković.

“U iščašenoj stvarnosti, Vlada umjesto da odgovara Skupštini koja je bira i kojoj po Ustavu politički odgovara, optužuje parlamentarnu većinu, od URA do DF-a, da su “izdajnici” i da su se “prodali”. Ljudi za koje niko nije glasao danas prijete onima koji su ih izabrali da će ostati upamćeni kao izdajnici ukoliko ih ne budu podržavali i dalje. Oni “kojima nije do funkcija” drže čitavu državu u institucionalnoj krizi da bi na funkcijama ostali još mjesec ili dva” istakao je Zeković.

“Memorandum vidim kao pozitivan pomak, prihvatanje da je Crna Gora građanska država i da nije normalno da u Vladi nemate niti jednog ministra bez amina SPC. Kao suštinsko odustajanje od politike onog Memoranduma iz osamdesetih kome su pojedini služili. Vjerujem da je to i pokazatelj sazrijevanja onih koje je iskustvo saradnje sa DF-om naučilo, da se tako dalje ne može, pa “kud puklo da puklo”. rekao je Zeković.

“Vlada koju ne podržava niko iz parlamentarne opozicije i gotovo niko iz parlamentarne većine, ne može opstati. Stanje u kome premijer optužuje potpredsjednika da je htio da se proda, 2/3 vlasti premijera da ih je izdao, Demokrate DF da su isto što i DPS, URA Demokrate da služe DF-u…. i tako u krug – neodrživo je. Dakle Vlada će izvjesno pasti. Provjera volje građana na izborima ne može biti lose rješenje, ali ne mislim ni da je dobro da ovakva vlada sprovodi te izbore” zaključio je Zeković.

izvor: PRESS