Skip to content

Zeković: Najpoštenije i najlegitimnije vratiti mandat građanima, dosta je jalovih i neozbiljnih pokušaja stare većine

SDP je odmah nakon pada Vlade saopštio jasan stav da je održavanje vanrednih parlamentarnih izbora najbolji i optimalan demokratski put za rješavanje političke krize.

Predlog da se Skupštini skrati mandat i time stvore uslovi za raspisivanje izbora je stoga na tragu našeg stava da je u ovakvim situacijama najpoštenije i najlegitimnije vratiti mandat građanima koji su jedini mjerodavni da svojim slobodnim izborom determinišu u kom pravcu Crna Gora treba da ide.

Građani i ukupna javnost su vjerujem umorni od neuspješnih pokušaja da se kroz dvije Vlade artikuliše stabilna i ozbiljna državna  politika, a posebno im je dosta jalovih i neozbiljnih pokušaja tzv. stare većine da postigne dogovor u atmosferi potpunog međusobnog nepovjerenja, pijačne trgovine funkcijama i salvama najtežih međusobnih optužbi. Sve je to iskreiralo veoma mučnu sliku stanja političkog sistema ili jednog njegovog značajnog dijela i imalo za posljedicu gubljenje političkog kredibiliteta jednog broja političkih subjekata.

Crna Gora je i do sada u ove 3 decenije prošla faze kada smo imali ozbiljne političke izazove i krupna neslaganja ali se to uvijek znalo ozbiljno i demokratski rješavati, čemu su važan doprinos davali potpuno suprotstavljeni politički akteri. Sigurno da nikada nijesmo svjedočili ovakvom stepenu diletantizma, neozbiljnosti i političkog šarlatanstva, kao što smo gledali u posljednjim sedmicama tzv. pregovora tzv. stare većine.

Zato nema drugogo izbora sem da građani budu ti koji će dati sud o svima na političkoj sceni i njihovom djelovanju u ove dvije godine, u kojima je Crna Gora nazadovala u gotovo svim segmentima. Svi moraju ponijeti odgovornost  za ono što su radili i za svu nesposobnost i nekompetentnost položiti račune pred građanima Crne Gora. Svi su se pred javnošću pokazali u pravom svijetlu pa vjerujem da građanima i neće biti teško da to na pravi način vrednuju.

Crna Gora nakon vanrednih izbora mora da se vrati na put stabilnosti koju će trasirati čista evropska i građanska Vlada sa širokom parlamentarnom i međunarodnom podrškom, kao preduslovom za korjenite društvene i političke reforme koje će unaprijediti život građana i ubrzati naš put ka EU.

Bojan Zeković

Potpredsjednik SDP