Skip to content

Zeković: Ne dezavuisati Ustav već izabrati legitimnog i nezavisnog VDT-a

Više puta ponovljeno upozorenje Evropske unije, ovog puta upućeno od šefice misije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa još jednom potvrđuje utemeljenost kritika SDP-a. Neusvajanje preporuka Venecijanske komisije stvara rizik od politizacije Tužilačkog savjeta, a neophodnost promjena u Tužilaštvu zloupotrijebljena je i iskorišćena za normativno nazadovanje koje omogućava političku kontrolu.

Podsjećamo da je Socijaldemokratska partija mjesecima insistirala, a što je g. Bečić uporno odbijao, na otvaranju dijaloga u Skupštini o neophodnim promjenama u Državnom tužilaštvu, kako bi dobili novog VDT-a koji bi imao legitimitet kvalifikovane većine u Skupštini i sa takvim legitimitetom unaprijedio rad ključne istitucije za vladavinu prava i proces integracija u EU.

Izmjene zakona koje omogućavaju mandat bez legitimiteta, dezavuisanje Ustava i normativno nazadovanje nijesu put kojim treba ići, već je, kako ponavljaju i iz EU i Venecijanske komisije, neophodno doći do kandidata koji ima šire povjerenje. Kvalifikovana većina za izbor VDT-a je upravo predviđena da nijedna vlast, niti bivša niti buduća, ne mogu sa natpolovičnom većinom birati VDT-a, već je neophodno da on ima šire povjerenje.

Očekujemo da će članovi TS-a uvažiti upozorenje iz EK i insistiranje na širokoj i inkluzivnoj raspravi, i da se neće ići u dezavuisanje Ustava, već da ćemo konačno dobiti legitimnog i nezavisnog VDT-a, kakav je neophodan Crnoj Gori.

Bojan Zeković

Potpredsjednik SDP