Skip to content

Zeković: O manjinskoj Vladi kada se upoznamo sa detaljima

Nova vlada mora osnažiti urušeni građanski i sekularni karakter i nezavisnost naše države, obezbijediti borbu protiv kriminala, ekonomski razvoj, nastavak zaustavljenih evropskih integracija i okretanje zapadnim vrijednostima, naveo je Zeković

Iako smo bili opozicija i prethodnoj vladi, odbili smo da uđemo u ovu, tvrdeći da će ona biti štetna za Crnu Goru, jer je većina koja je čini u svojoj suštini antievropska. Nažalost, bili smo u pravu: služeći tuđim interesima, doveli su državu u duboku institucionalnu krizu i blokirali evropske integracije. Način na koji završava svoj mandat, bolesna vezanost za funkcije, još više odslikavaju njen karakter. Zato smo u decembru inicirali izglasavanje nepovjerenja Vladi, za koju očekujemo da će za par dana dobiti većinu u Skupštini, kazao je u razgovoru za “Dan” potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bojan Zeković.

Kako je dodao, kada se izglasa nepovjerenje Vladi, postoje dva moguća razvoja događaja.

– Jedna opcija su izbori. Izbori su uvijek čista i dobra opcija, problem može predstavljati nekompletnost institucionalanog okvira koji garantuje fer izborni proces, kao i dokazana spremnost odlazeće vlade da zloupotrebljava javne resurse u partijske svrhe. Druga opcija je postizanje većine oko manjinske, tehničke ili političke vlade. Kada od inicijatora budemo upoznati s tim kakvu vladu predlažu, šta će biti njeni prioriteti, kako vide njenu strukturu, da li će ona biti otklon od dominantne politike odlazeće, tada možemo razgovarati o eventualnoj podršci – rekao je naš sagovornik.

Prema njegovom mišljenju, nova vlada mora osnažiti urušeni građanski i sekularni karakter i nezavisnost naše države, obezbijediti borbu protiv kriminala, ekonomski razvoj, nastavak zaustavljenih evropskih integracija i okretanje zapadnim vrijednostima.

– O podršci vladi koja svojim programskim prioritetima, strukturom i političkom podrškom može obezbijediti takvu politiku spremni smo razgovarati. Podsjetiću da je SDP napustio Vladu početkom 2016. godine, da je odbio da bude dio sadašnje vlade, sve zbog neslaganja sa njihovom politikom. Jednako tako nećemo biti ni dio buduće vlasti ukoliko ne bude radila na ostvarivanju naših programskih ciljeva, za koje se borimo pune tri decenije – naveo je Zeković.